Benko: Inspektor nije suspendiran zbog Thompsona, nego svoje drskosti i vulgarnog ponašanja

RAVNATELJ policije Marijan Benko danas je glavom i bradom stao u obranu zagrebačkih plavaca u sporu sa suspendiranim inspektorom Josipom Gašparcem, koji je prijavio pjevača Marka Perkovića Thompsona zbog rasizma, te pojedince u njegovoj publici na glavnom zagrebačkom trgu koja se kitila ustaškim znakovljem na njegovom koncertu prije dva tjedna.

>Inspektor prijavio "svetu kravu" Thompsona pa smjesta suspendiran

Nakon prozivki na račun PUZ-a u medijima, Benko je sazvao hitnu konferenciju za novinare, na kojoj je svim raspoloživim oružjem "zapucao" na Gašparca.

"Suspenzija inspektora Gašparca nema nikakve veze s njegovom prijavom protiv Marka Perkovića Thompsona. Suspendiran zbog niza prekršaja u obavljanju svog posla", kazao je Benki i stao nabrajati sve njegove prekršaje.

Drzak, vulgaran, oličenje samovolje, kasnio na posao, izgubio pištolj...

"Drsko i vulgarno ponašanje, bacanje stolice na sastanku s kolegama, samovoljno napuštanje sastanka, slanje neprimjerenih SMS poruka kolegama, samovoljno korištenje službenih sredstava van radnog vremena i odbijanje zapovjedi o davanju izvješća", kazao je ravnatelj policije, priznajući da se Gašparac neprimjereno ponašao na sastanku održanom nakon što je Gašparac prijavio Thompsona.

Zamjera mu se, nastavlja Benko, što je stalno kasnio na posao, gubitak pištolja i što je skrivio prometnu nesreću.

"Gašparac je 1996., 1999. i 2000. dobio lakše disciplinske mjere, a po današnjem Zakonu o policiji sada mora slijediti teža disciplinska mjera i udaljavanje s posla", kazao je Benko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogriješio je kod podnošenja prijave"

Gašparac je, tvrdi Benko, pogriješio jer je prijavu protiv Thompsona podnio prije analize sa Državnim odvjetništvom što nalaže protokol. Nakon što je izvršena analiza sa DORH-om i krim odjelom pokazalo se da "nema elemenata za kaznenu prijavu kako ju je napisao suspendirani inspektor, jer nisu našli osnove za nanošenje štete ugledu Hrvatske".

Šef hrvatskih policajaca kaže i kako službeni poziv za razgovor sa Thompsonom, "nije poslan jer nije bilo razloga za to", pa da se zbog toga ovaj nije pojavio na policiji i dao iskaz.

"Ako ga je Gašparac samoinicijativno poslao, to ne znam, jer odbija komunikaciju", kazao je Benko. Poznato mu je i da je inspektor poslao pisma predsjedniku Stjepanu Mesiću i Vladi, ali nema komentara na to.

Policija prikuplja dokaze, utvrđuje identitet ustašoljubaca na Trgu bana Jelačića

Što se tiče mladih ustašoljubaca u publici, izvidne radnje su, i nakon dva tjedna, u tijeku.

"Policija i dalje prikuplja dokaze protiv osoba koje su na Thompsonovom koncertu nosile nezakonita obilježja. Po utvrđenju njihova identiteta, one će se procesuirati", kaže Benko, međutim ne otkriva jesu li identificirali i jednu osobu.

D.M.
Foto: index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara