Benzena u zraku u Slavonskom Brodu ima manje od dopuštene granice

Ilustracija: Hr Foto

MINISTARSTVO zaštite okoliša je danas izvijestilo kako su prosječna vrijednost benzena u zraku izmjerena u zadnja četiri dana iznosila 2,3 mikrograma po metru kubnom što je ispod granične vrijednosti.

Vrijednosti ispod 5 mikrograma označavaju zrak prve kategorije. Analizator za mjerenje benzena postavljen je 28. veljače ove godine u Slavonskom Brodu te je tada pušten u probni rad. Najkasnije do 11. ožujka bi trebalo biti izvršeno testiranje i umjeravanje sustava te ostvaren prijenos na displej postavljen na zgradi Brodsko-posavske županije te omogućeno praćenje podataka na internetskim stranicama Ministarstva.

Postavit će se i druga mjerna stanica u Slavonskom Brodu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privremeni analizator za mjerenje benzena u zraku ostat će na toj lokaciji do postavljanja instrumenta za mjerenje benzena koji putem javne nabave nabavlja Brodsko-posavska županija, a troškove nabave i ugradnje financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost", pišu iz Ministarstva. Ministar Branko Bačić je danas na sastanku u Slavonskom Brodu najavio i pokretanje uspostave nove pokretne automatske postaje za mjerenje kakvoće zraka državne mreže koja bi se trebala postaviti na drugu lokaciju u cilju osiguranja bolje pokrivenosti praćenja kakvoće zraka u slavonskom Brodu.

"Najavljujemo da će Državni hidrometeorološki zavod u suradnji s Ministarstvom u najkraćem mogućem roku osnovati radnu skupinu za uspostavu mjerne postaje u Slavonskom Brodu koja će započeti postupak pronalaženja najpovoljnije lokacije za postavljanje mjerne postaje. U radnu skupinu biti će uključeni i predstavnici Grada i Županije. Na odabranoj lokaciji bit će potrebno osigurati priključak za isporuku električne energije i telefonsku liniju, a nakon izrade tehničke dokumentacije raspisat će se natječaj za nabavu usluga uspostave mjerne postaje i isporuku mjerne i ostale opreme. Pretpostavka je da će nova postaja biti u funkciji u drugoj polovici ove godine", zaključuju iz Ministarstva. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara