Benzin skuplji za 4,5 posto, nove cijene svaki tjedan

MALOPRODAJNE cijene naftnih derivata na Ininim benzinskim postajama od jučer su prosječno veće za 4,5 posto za motorne benzine, dok su dizelska goriva poskupila od 1,2 do 2,6 posto.

U posljednjih mjesec dana to je treće povećanje cijena naftnih derivata, a rezultat je i novog načina utvrđivanja Ininih maloprodajnih cijena.

Motorni benzini poskupili su za po 30 lipa po litri. Tako se od jučer Super 98 prodaje po cijeni od 7,32 kune po litri, što je 4,3 posto više nego prošlotjednih 7,02 kune.

Eurosuper 95 poskupio je za 4,7 posto, pa tako sada košta 6,72 kune, umjesto dosadašnjih 6,42 kune, dok Eurosuper 98 košta 6,90 kuna, što je 4,5 posto više nego prošlotjednih 6,60 kuna.

Na Ininim benzinskim postajama dizel košta 5,04 kune, ili 1,2 posto više od dosadašnjih 4,98 kuna, dok je za 2,5 poskupio eurodizel i litra košta 5,38 kuna (do sada 5,25 kuna).

Među dizelskim gorivima u postotku je najviše, za 2,6 posto poskupio plavi dizel koji po novome košta 2,36 kuna (do sada 2,30 kuna).

Treće poskupljenje cijena derivata u posljednjih mjesec dana rezultat je i novog načina utvrđivanja cijena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, do sredine srpnja INA je cijene mogla korigirati svakih 15 dana, a temeljem Vladine Uredbe o određivanju najviše razine cijena naftnih derivata.

Tu je uredbu Vlada ukinula 10. srpnja i ona je prestala važiti 16. srpnja kada je objavljena u Narodnim novinama.

Isti je dan objavljen pak i počeo se primjenjivati Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata koji je donio ministar gospodarstva.

I prema tom Pravilniku maloprodajne cijene ovise o kretanju cijena naftnih derivata na Mediteranskom tržištu i kretanju tečaja dolara, a najvažnija je pak izmjena u odnosu na Uredbu vezana upravo uz rokove. Tako umjesto svakih 15 dana INA maloprodajne cijene može mijenjati svaki tjedan.

"Prodajne cijene naftnih derivata mijenjaju se jednom tjedno. Dan primjene novih cijena naftnih derivata je utorak u 0,01 sati", stoji u Pravilniku.

Primjenom tog pravilnika INA je povećala maloprodajne cijene motornih benzina krajem srpnja, a novo je povećanje, sada svih derivata, uslijedilo početkom ovog tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara