Benzon će razriješiti Lozinu?

Benzon će razriješiti Lozinu?

SUCA splitskog Županijskog suda Slavka Lozinu sa sudačke dužnosti bi trebao razriješiti predsjednik Županijskog suda Igor Benzon ili predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić.

Nakon što je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj zatražio da se Lozina razriješi dužnosti zbog izjava vezanih za odluku Vrhovnog suda kojom je poništena Lozinina oslobađajuća presuda u slučaju Lora, po hijerarhiji razrješenje bi trebao zatražiti Igor Benzon, a ukoliko on to ne učini razrješenje bi trebao pokrenuti Ivica Crnić.

Slobodna Dalmacija piše da je za očekivati da će Benzon Lozinu razriješiti dužnosti jer bi se u protivnom moglo dogoditi da Crnić sankcionira njega zbog nepoštivanja zakona.

Postoji mogućnost da smjenu Lozine zatraži ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama do kojih je došao splitski dnevnik, sudac Lozina nije htio preuzeti proces suđenja za zločine počinjene u Lori. On je navodno tražio da se proces dodijeli nekom iskusnijem. 

Sudac Lozina koji je predsjedavao sudskim vijećem, koje je 20. studenoga 2002. jednoglasnom odlukom oslobodilo osmoricu bivših vojnih policajaca optužaba za ratni zločin u zatvoru u splitskoj Lori,  izjavio ja da je na odluku Vrhovnog suda o ukinuću oslobađajuće presude utjecalo ponašanje ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt, OESS-a, Foreign Officea i State Departmenta".

Gredelj smatra da je sudac Lozina narušio je ne samo ugled suda već i sudbene vlasti u cjelini, ali i međunarodni ugled RH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara