BEOGRAD: FESTIVAL "EXIT" NOVI POVOD ZA POLITIČKE OBRAČUNE

Jedan od najvećih ljetnih muzičkih festivala u Europi, "Exit" koji bi se uskoro, četvrti put, trebao održati u Novom Sadu, u utorak je postao povod za nove političke obračune u Vojvodini i Srbiji između pokrajinske vlasti i Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice.

Novosadska policija u ponedjeljak je privela četvoro članova "Exit tima", a potom dvojicu, Dušana Kovačevića (26) i Bojana Boškovića (26), zadržala u pritvoru, pod sumnjom da su za vrijeme prošlogodišnjeg festivala otuđili oko 170 tisuća eura. Kovačević i Bošković počeli su štrajk glađu.

Uhićenje pripadnika "Exit tima" pozdravio je predsjednik novosadskog Odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) Dejan Mikavica, koji je novosadskom "Dnevniku" izjavio da je to "početak obračuna pravne države s onima koji su se ogriješili o zakon", te da je javna tajna da 'Exit' služi "nositeljima lokalnih i pokrajinskih vlasti da bi ostvarivali svoje interese".

Ta je stranka već ranije tražila da se sredstva koje pokrajinska vlast u Vojvodini odvaja za "Exit" preusmjere za obnovu nedavno izgorjelog srpskog pravoslavnog manastira Hilandar u Grčkoj.

"Ovi momci su krivi što nisu palili džamije i razbijali Novi Sad, a oni koji su to učinili, i pored svih dokaza, još su na slobodi. Smetnja je to što se nešto dobro događa u Novom Sadu", izjavio je predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak novosadskom "Dnevniku", najavljujući i službene reakcije pokrajinskih tijela.

U Novom Sadu, kao i u Skupštini Vojvodine većinu imaju Čankova Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara, dok je Demokratska stranka Srbije u oporbi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Exit tim" u svom priopćenju ističe da su posljednji događaji "samo nastavak negativne kampanje protiv 'Exita'", koju vode "one snage koje tjeraju mlade ljude iz zemlje, koje se protive reformama i europskoj Srbiji, koje bi zemlju opet htjele odvesti u izolaciju, koji izjednačavaju ubojice i ubijene, da bi nesmetano mogli vladati na pustom otoku koji bi htjeli napraviti od Srbije".

Organizatori su također u priopćenju upitali "da li je slučajno to što se kampanja protiv 'Exita', događa baš u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore u Srbiji", te naglasili da je taj festival "kao jedna od rijetkih stvari iz Srbije pronašao svoje mjesto na kulturnoj karti Europe".

"Ovo je politički udar na festival 'Exit' i usprkos tome što su obavljene se tehničke pripreme za početak festivala, ako naši članovi ne budu pušteni iz pritvora, 'Exit' najvjerojatnije neće biti održan", izjavila je u utorak Radiju B92 glasnogovornica 'Exita' Aleksandra Kolar.(Hina) xttag ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara