Beograd mora pomoći Banjoj Luci u suradnji s Haškim sudom

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown izjavio je u srijedu u Beogradu da je tamošnje dužnosnike zatražio da pomognu vlastima u Banjoj Luci da ispune svoje međunarodne obveze, u prvom redu u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

"Došao sam u Beograd s jednom jedinom i jednostavnom porukom: Banjoj Luci je potrebna pomoć, molim vas osigurajte je", rekao je Ashdown nakon susreta s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, precizirajući da se u Srbiji još uvijek krije 15 do 20 haških optuženika iz Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ashdown se u srijedu popodne sastao i sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i predsjednikom Borisom Tadićem, s kojim se, kako se navodi u priopćenju iz Tadićevog kabineta, suglasio da je neprihvatljiva izmjena Daytonskog sporazuma i ustavnog uređenja BiH bez suglasnosti sva tri naroda.

"Paddy Ashdown je istaknuo da neće donositi jednostrane odluke koje će utjecati na državno uređenje BiH, odnosno na status Republike Srpske u okviru BiH", stoji u priopćenju.

"Beograd treba pomoći Banjoj Luci, ali Beograd ne samo da ne pomaže, već je i sputava", kazao je Ashdown u intervjuu Televiziji B92 u srijedu navečer, dodajući da Republika Srpska već devet godina krši Daytonski sporazum time što ne uhićuje haške optuženike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara