Beograd nema informaciju o postupku protiv radikala u Haagu

Nacionalno vijeće za suradnju s Haaškim sudom Srbije i Crne Gore obavijestilo je u utorak srbijansku Vladu i premijera Vojislava Koštunicu da "ne raspolaže ni s jednim dokumentom ili informacijom" o tome da je na Haaškome sudu vođen ili da se vodi postupak protiv Tomislava Nikolića, zamjenika predsjednika (Vojislava Šešelja) Srpske radikalne stranke (SRS).

Direktorica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu Nataša Kandić u ponedjeljak je optužila Tomislava Nikolića da je odgovoran za zločine nad civilima tijekom rata u Hrvatskoj.

Tu je optužbu Nataša Kandić - čelnica nevladine organizacije koja čvrsto surađuje s Haaškim sudom i koja je nedavno tom sudu te Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu dostavila snimku ubojstva Srebreničana u Trnovu godine 1995., zločina koji su počinili pripadnici "Škorpiona" - izrekla gostujući u emisiji "Kažiprst" beogradskog Radija B92.

"Ima podataka o tome da je zamjenik predsjednika SRS-a i te kako bio u situacijama s oružjem i da su neki civili u Antinu stradali od njegove ruke", rekla je Kandić, dodajući da će "čim bude sigurna da je sve provjereno, s time izaći u javnost".

"Obavještajna agencija Vojske SCG (nekad Uprava sigurnosti SSNO, što se u javnosti zvalo KOS) o tome treba dati podatke jer je Tomislav Nikolić 1991. bio oficir JNA. Te podatke treba dati pomoćnik ministra obrane za obavještajno-sigurnosne poslove Aleksandar Dimitrijević", rekla je Nataša Kandić u utorak za Hinu, dodajući kako je za zločin u Antinu (kod Tordinaca i Markušice, blizu Vinkovaca) doznala od obitelji ubijenih, ali dosad su pronađeni ostaci samo nekoliko žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aleksandar Dimitrijević, u izjavi agenciji Beti, zatražio je pak od Nataše Kandić da konkretizira, ako ih ima, dokaze o Nikolićevoj umiješanosti u zločine nad civilima.

"Vjerojatno je Nataša Kandić imala veze s nekim službama ili pojedincima koji su bili u njima u to vrijeme, pa zna nešto s čime ja nisam upoznat", izjavio je Dimitrijević, koji je 1991. bio visoki časnik u Upravi sigurnosti, a od 1993. do ožujka 1999. bio je na dužnosti načelnika Uprave sigurnosti Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Sam Nikolić, koji je više puta proteklih godina svoj "patriotizam" dokazivao činjenicom da je kao dobrovoljac boravio u Antinu (krajem 1991. i početkom 1992.) opovrgnuo je tvrdnje Nataše Kandić i od premijera Koštunice zatražio da se otvori njegov dosje i objave svi podaci o njegovu navodnom sudjelovanju u ratnim zločinima.

U to doba, kako je sam Nikolić ustvrdio za B92, on je bio običan dobrovoljac koji, navodno, nikoga nije ranio niti ubio, a dok je on bio u tom selu, nije počinjen nikakav zločin.

(Hina) xttag ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara