Beograd: Nova država jeftinija od Jugoslavije

SVEČENOM proglašenju nove zajednice Srbije i Crne Gore, osim srbijanskog premijera Zorana Đinđića, u zgradi Savezne skupštine u utorak navečer nije prisustvovao niti jedan potpisnik beogradskog sporazuma, što je srbijanski premijer prokomentirao činjenicom da on ´preuzima odgovornost i za kompromise, a ne samo za nešto što je ugodno i lijepo´.

Današnji srbijanski mediji se bave uglavnom činjenicama o budućoj zajedničkoj državi, promjenama u nazivlju institucija i udruženja, te računicama koliko će ona koštati porezne obveznike Srbije i Crne Gore, s obzirom na to da Crna Gora još od 1997. godine nije ulagala sve propisane doprinose za saveznu državu.

Komisija u kojoj su bili predstavnici Ministarstva financija Srbije i Crne Gore napravila je procjene prema kojima bi rashodi nove zajednice u ovoj godini bili oko milijardu i 100 milijuna eura. Dogovoreno je da će Crna Gora u troškovima sudjelovati sa 50 milijuna eura, kazao je za današnji ´Blic´ Veroljub Dugalić, dosadašnji v.d. ministra za financije u saveznoj vladi, pri čemu će najviše novca biti namijenjeno vojsci, za koju je dosad izdvajano 63 posto saveznog proračuna.

´Godišnje će Srbija, zbog smanjenja savezne administracije i prelaska na novi način financiranja zajedničke države, uštedjeti od pet do osam milijardi dinara´, izjavio je srbijanski ministar financija Božidar Đelić.

Najviše sporenja, sudeći po zastupljenosti teme u medijima, izazvat će podjela imovine Vojske Jugoslavije, u kojoj su i brojni turistički objekti, reprezentativne zgrade i lovišta, što će tek biti riješeno posebnim zakonom. Također valja podijeliti i oko 140 vila i 150 stanova koji su dosad bili u saveznom vlasništvu, kao i drugu imovinu - više od tri tisuće nekretnina i oko 400 tisuća pokretnih stvari - u vrijednosti oko 50 milijardi dolara.

Dr. Zoran Lončar, stručni konzultant Ustavne komisije, u razgovoru za današnju ´Politiku´, tvrdi da se građanima, bar zasad, neće mnogo promijeniti, jer će osobni dokumenti ostati - bar do donošenja novih zakona - isti. Međutim, s obzirom da će svaka republika to regulirati svojim propisima, moguće je da će ubuduće građani Srbije i Crne Gore imati različite osobne iskaznice, prometne i vozačke dozvole, automobilske tablice i drugo.


Promijenjen je i način stjecanja državljanstva, jer će se ubuduće primarno stjecati republičko, a na osnovu njega državljanstvo Srbije i Crne Gore, dok je dosad bilo obrnuto.

Prema Ustavnoj povelji, inače, građani jedne republike imaju - osim izbornog prava - jednaka prava na teritoriju obje republike, a novost je i to što će ubuduće vojni obveznici redovni vojni rok služiti na teritoriju republike čiji su državljani, osim ako sami ne zatraže služenje u drugoj.

Mediji se danas bave i budućim promjenama u nazivlju sportskih i drugih udruženja, kao i poduzeća. Mnoga poduzeća su dosad već najavila da će zadržati svoja imena s prefiksom ´jugo´, kao što su i glumci iz Jugoslavenskog dramskog pozorišta odbacili ideju o promjeni imena.

S obzirom da su Ustavna povelja i provedbeni Zakon stupili na snagu sinoć, činom proglašenja, od tad teče rok od 30 dana u kojem bi se trebali konstituirati organi nove zajednice, koja će imati zajednički parlament, te Savjet ministara (zajednička vlada), koji će imati pet resora: vanjskih poslova, obrane, manjinskih i ljudskih prava, ekonomskih odnosa s inozemstvom, te unutrašnje trgovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara