Beograd osudio kosovski kazneni zakon i sporazum s Albanijom

SLUŽBENI Beograd oštro je osudio jučerašnje potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kosova i Republike Albanije, kao i proglašenje novog Kaznenog i Zakona o kaznenom postupku, koji bi na snagu trebao stupiti iduće godine, a jučer ga je u Prištini, posljednjeg dana svojeg mandata na čelu UNMIKa, proglasio Michael Steiner.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izjavio je u utorak agenciji Beta da je potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini, inače prvoga koji su vlasti na Kosovu potpisale s nekom državom, "protivno Rezoluciji UN-a i ustavnom okviru za Kosovo", te najavio da će se Srbija i Crna Gora obratiti UN-u i "tražiti objašnjenje, s obzirom da je to izvan nadležnosti kosovskih organa".

Veleposlanik Srbije i Crne Gore pri UN-u Dejan Šahović u utorak je, kako javlja agencija Beta, uložio prosvjed Tajništvu UN-a zbog potpisivanja Sporazuma i proglašenja Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, u kojem se ocjenjuje da "takvi postupci ne pridonose stvaranju konstruktivne atmosfere povjerenja pred očekivani dijalog Beograda i Prištine".

Srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić rekao je na konferenciji za novinare u Nišu da se proglašenim kaznenim zakonima Kosova "derogira KZ Srbije i promovira albanski separatizam", te da je to "posljednji čin promocije albanskog separatizma od šefa UNMIK-a Michaela Steinera".

Potpredsjednik vlade Srbije i šef Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojša Čović izjavio je da je Steiner potpisivanjem sporazuma "na najizravniji način prekršio Rezoluciju 1244". "Kakav mu je bio prvi radni dan na Kosovu, takav mu je i posljednji. Radi se o čovjeku koji je od prvog dana stalno nešto provocirao, ne poštujući Rezoluciju 1244. Međutim, on je prošlost, Steiner je time samo htio obilježiti svoj odlazak", kazao je Čović Radiju B92.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer potpisanim Sporazumom o slobodnoj trgovini između Kosova i Albanije predviđena je neposredna liberalizacija za 50 posto razmijenjene robe, a u idućih šest godina bi - korak po korak - trebalo biti liberalizirano 90 posto trgovine, te bi samo neki industrijski i poljoprivredni proizvodi ostali zaštićeni.

Odobrenjem Kaznenog zakona Kosova i Zakona o kaznenom postupku, od travnja 2004. godine na Kosovu će prestati primjena kaznenih zakona bivše SFRJ, a njihova je primjena odgođena zbog, kako je rečeno u Prištini, potrebe da se građani, pravnici i suci upoznaju s novim propisima.

Michael Steiner, koji je mandat - kao četvrti po redu šef Misije UNMIK-a na Kosovu preuzeo 14. veljače 2002. godine od Hansa Haekkerupa (koji je podnio ostavku), u utorak ujutro napustio je Kosovo, a do imenovanja novog šefa UNMIK-a tu dužnost će obavljati njegov dosadašnji zamjenik Charles Brayshaw.

(Hina) tta sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara