BEOGRAD: SAVEZNA SKUPŠTINA U UTORAK O USTAVNOJ POVELJI

Jugoslavenski parlament u utorak će, na zasjedanju oba vijeća Vijeća republika i Vijeća građana odlučiti o usvajanju Ustavne povelje i Zakona o provođenju Ustavne povelje, najavio je u ponedjeljak predsjednik Vijeća građana Dragoljub Mićunović.

Mićunović je, na konferenciji za novinare, kazao kako se nada da će rasprava - u kojoj neće biti amandmana, jer su Ustavnu povelju, u integralnom obliku, već prihvatili parlamenti Srbije i Crne Gore - proteći u svečanom tonu, s obzirom na to da je ta rasprava ´završni čin stvaranja nove države, te bi se raspoloženje političkih čimbenika trebalo odraziti u široj podršci političkih snaga´.

Odmah nakon usvajanja i proglašenja, Ustavna povelja i prateći Zakon trebali bi stupiti na snagu, a deset dana nakon njezina usvajanja, u republičkim skupštinama Srbije i Crne Gore bit će izabrani zastupnici novoga zajedničkog parlamenta, koji bi trebao biti formiran pet dana nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na prvoj sjednici novog parlamenta, birat će se njegov predsjednik i potpredsjednik, a predsjednik nove zajednice Srbije i Crne Gore bit će izabrani na drugoj sjednici, kao i predsjednik Savjeta ministara (nove zajedničke vlade), rekao je Mićunović.

´Budućnost te zajednice ovisit će o političkoj volji. Važno je da svi iskreno uđu u tu priču i da ne varaju narod i međunarodnu zajednicu, jer ona ima smisla samo ako se svi u to ozbiljno uključe, jer se konačno završava višegodišnji proces dezintegracije´, naglasio je Mićunović. Zaključio je da će time nova zajednica ispuniti sve uvjete za prijem u Vijeće Europe, te ocjenjujući ´apsurdnim´ daljnje uvjete za prijem u tu europsku organizaciju - izručivanje haških optuženika.

Mićunović je rekao da ´vjeruje da će u međunarodnoj zajednici prevladati racionalno stajalište da je za sve bolje da SRJ bude u Vijeću Europe, nego da ne bude´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara