BEOGRAD: TISAK O HAŠKIM OPTUŽNICAMA PROTIV ČETVORICE GENERALA

Svi beogradski mediji danas opsežno izvješćuju o novim haškim optužnicama protiv generala Vojske SCG i MUPa Srbije.

ICTY je podignuo optužnice protiv Nebojše Pavkovića, u vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine zapovjednika Treće armije Vojske SR Jugoslavije, Vladimira Lazarevića, zapovjednika Prištinskog korpusa VJ, Vlastimira Đorđevića, načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, te Sretena Lukića, zapovjednika Združenog štaba MUP-a Srbije na Kosovu, danas načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije.

"Večernje novosti" pod naslovom "Beograd sve znao" prenosi izjavu Florance Hartmann, glasnogovornice glavne haške tužiteljice, da četvorica generala "nisu optužena po načelu zapovjedne odgovornosti, kao što javnost u SCG vjeruje, nego kao izravni sudionici u donošenju odluka koje su dovele do ratnih zločina nad albanskim civilima na Kosovu 1999. godine".

"Nismo vodili privatni rat i vojsku. Kao profesionalcima, naša obaveza je bila da branimo državu...Uvijek sam govorio da ću se ponašati kao profesionalni vojnik i neću odustati od toga", prenosi "Blic" izjavu optuženog generala Vladimira Lazarevića. List dodaje da general Nebojša Pavković nije želio komentirati optužnicu, jer je još nije dobio.

"Politika", uz opširno navođenje reakcija službenog Beograda na nove četiri haške optužnice, u komentaru konstatira: "S nova četiri srpska generala koje Carla del Ponte želi što prije vidjeti u Scheveningenu, glavna tužiteljica praktično daje za pravo onima (ne samo srpskim nacionalistima) koji odavno i glasno upozoravaju da je Den Haag ionako (pre)pun srpskih predsjednika, ministara, šefova generalštaba i generala, i da je sve manje onog što bi, bar na papiru i izvornoj zamisli, trebao biti: međunarodni sud čije se ovlasti i neselektivna pravda, bez izuzetka, nepristrano i nedvosmisleno, prostiru zaista na čitav teritorij bivše Jugoslavije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glas javnosti" kaže da su "nove haške optužnice postavile pitanje obostrane suradnje s Međunarodnim haškim sudom, dok list "Danas" u opsežnom tekstu prenosi izjavu glasnogovornika Haškog suda Jima Landalea da se u Den Haagu "na Ratka Mladića čeka godinama i da je sramotna činjenica da je on još na slobodi". "Zahtijevamo da on, Radovan Karadžić i Ante Gotovina budu izručeni Tribunalu, ali i svi drugi bjegunci i optuženi", kazao je Landale za taj list.

List "Danas", također, u redakcijskom komentaru kaže da se optužnicama "Beograd još jednom podsjeća da je i poslije petog listopada na najvišim dužnostima u vojsci i policiji imao haške optuženike i suočava s činjenicom da Den Haag uvijek traži više...a birači, konstanta je svih istraživanja javnog mnijenja, ne podnose Haški tribunal. I slažu se s izručenjima jedino ako donose profit. Ne baš slavno za narod u čije ime su počinjena najveća zvjerstva u Europi poslije Drugoga svjetskog rata".

"Sudilo se u Beogradu ili Den Haagu, žrtve traže pravdu - njima je, kao i svakom časnom čovjeku, svejedno što je netko 'samo radio svoj posao'", zaključuje "Danas".

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara