BEOGRAD: UDRUGE IZBJEGLIH SRBA O NOVOJ HRVATSKOJ VLADI

Predstavnici izbjegličkih udruga hrvatskih Srba u SCG ocijenili su u četvrtak da su najave nove hrvatske Vlade da će poboljšati položaj srpske manjine u Hrvatskoj "dobar politički potez, ali zasad samo deklarativni čin". L

Predsjednik Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je agenciji Beta da su obećanja novog hrvatskog premijera Ive Sanadera o poboljšanju statusa Srba u Hrvatskoj "više marketinška gesta mudrog političara, nego izraz istinske želje" premijera i njegove stranke da se angažiraju na rješavanju tih problema.

"Očito je da će premijer Sanader dobiti puno pozitivnih poena od međunarodne zajednice, ali vidim da ima i simpatija Srba koji su ostali živjeti u Hrvatskoj. HDZ-u i hrvatskim vlastima je bitna naklonost i jednih i drugih, zbog zahtjeva za prijem Hrvatske u Europsku uniju", kazao je Štrbac, dodajući da će se zastupnici srpske manjine u Saboru premijeru Sanaderu "odužiti glasanjem za njegove zakone u parlamentu".

Predsjednik Udruženja za pomoć izbjeglicama i prognanicima u SCG Milorad Muratović rekao je Beti da izjave novog hrvatskog premijera "nagovješćuju novu orijentaciju" hrvatske Vlade prema problemima izbjeglih i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, dodajući da je dobro što su, prvi puta nakon ratnih sukoba u bivšoj SFRJ, službeni predstavnici hrvatske vlasti posjetili predstavnike Srba i drugih manjina u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ali ne treba zaboraviti 190 tisuća izbjeglih iz Hrvatske u Srbiji koji nisu riješili nijedan svoj problem, niti više od 60 tisuća stambenih jedinica u Hrvatskoj koje nisu vraćene Srbima", rekao je Muratović, dodajući da bi hrvatske vlasti Srbima trebale najprije vratiti privatnu imovinu, stanarska prava, te osigurati naknadu za uništenu imovinu izbjeglih.

Predsjednik Regionalnog udruženja za pomoć izbeglicama Vojvodine Radenko Popić pozdravio je pozive hrvatskog premijera Ive Sanadera da se izbjegli Srbi vrate u Hrvatsku.

"Takve izjave daju dosta ohrabrenja izbjeglim Srbima. Ali, uvijek se postavlja pitanje praktične izvedbe tih obećanja i izjava", kazao je Popić, dodajući da je najveći problem povratak oko 25 tisuća stanarskih prava koja su oduzeta Srbima u Hrvatskoj, dodajući da "za Hrvatsku nema mjesta u EU ako ne riješi osnovno ljudsko pravo, pravo na dom".

(Hina) tta dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara