Beograd: Vladajuća koalicija DOS službeno prestala postojati

Beograd: Vladajuća koalicija DOS službeno prestala postojati
POSLJEDNJA sjednica Predsjedništva koalicije DOS održana je u utorak navečer u Beogradu tako da prva demokratska vladajuća koalicija u novijoj povijesti Srbije službeno više ne postoji.

Predsjedavajući sjednice, čelnik Demokratskog centra Dragoljub Mićunović, pročitao je novinarima priopćenje u kojem se kaže da je DOS raspisivanjem republičkih izbora prestao postojati i da je bivšim članicama koalicije otvoren put za stvaranje novih stranačkih saveza, te da konzultacije stranaka o novim mogućim koalicijama počinju odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Počinju razgovori i nadam se da će sve stranke DOS-a naći način da se ponovo udruže. Do kraja tjedna će biti poznate sve koalicije i sve stranke će glasno reći da li izlaze same, da li izlaze udružene u nekim koalicijama i koje su to koalicije. Naravno, potrebno je da izvedemo zaključke iz dosadašnje vladavine. Bilo je pogrešaka, trebamo vidjeti koje su to bile pogreške, trebamo ih otkloniti i izaći na ovo takmičenje kao pravi demokrati", kazao je Mićunović novinarima nakon posljednje sjednice DOS-a.

Koalicija DOS je kao koalicija 18 stranaka u prosincu 2000. godine uspjela na parlamentarnim izborima poraziti režim Slobodana Miloševića. Međutim, tijekom vremena - najprije izlaskom Demokratske stranke Srbije i sukobom njezinog čelnika Vojislava Koštunice s tadašnjim premijerom Zoranom Đinđićem, ubijenim 12. ožujka ove godine u atentatu - koalicija se počela raspadati.

Prošloga tjedna u Srbiji je raspušten parlament i zakazani su izvanredni parlamentarni izbori za 28. studenoga. U međuvremenu, u nedjelju 16. studenoga ponovo, po treći put, nisu uspjeli predsjednički izbori zbog nedovoljnog odaziva birača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara