Beograd: Završena proslava Svjetskog dana slobode medija

SVEČANA proslava Svjetskog dana slobode medija, koja je u ponedjeljak navečer završena u Beogradu, okončana je usvajanjem Beogradske deklaracije o podršci medijima u područjima sukoba i zemljama u tranziciji, te svečanom predajom ovogodišnje svjetske nagrade UNESCOa "Guillermo Cano" predstavniku kubanskog novinara i pjesnika Raula Rivera Castanede, koji od prošle godine izdržava 20-godišnju zatvorsku kaznu na Kubi.

Nagradu je predstavniku zatočenog novinara, Miguelu Angelu Sanchezu Reyesu uručio generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Beogradskoj deklaraciji, usvojenoj nakon dvodnevne međunarodne konferencije na kojoj je sudjelovalo oko 150 novinara iz svih dijelova svijeta, te predstavnika međunarodnih organizacija i domaćeg političkog života, naglašava se da je nezavisnost domaćih medija bitna za povjerenje u sredstva informiranja, koja su od vitalnog značaja za mir i pomirenje.

U Deklaraciji se, također, pozivaju vlasti da poštuju slobodu medijskih organizacija u područjima pod njihovom upravom, uključujući i vrijeme sukoba. Sudionici su pozvali UNESCO da ojača svoju ulogu koordinatora podrške medijskim incijativama u konfliktnim i postkonfliktnim područjima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara