Beogradski mediji opširno o Mesićevom boravku u Beogradu

SVI ELEKTRONSKI i tiskani mediji u Beogradu opširno u četvrtak izvještavaju o prvom službenom posjetu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića državnoj zajednici Srbiji i Crnoj Gori.

Beogradski dnevnik "Danas" na naslovnoj stranici, uz veliku fotografiju svečanog dočeka predsjednika Mesića, donosi naslov "Isprika Marovića i Mesića građanima obje zemlje", te opširno izvještava o Mesićevim susretima u Beogradu.

Pod naslovom "U Beogradu se osjećam dobro", list posebno prenosi izjavu hrvatskog predsjednika da "u Beogradu nije doživio nijednu neugodnost od građana ni u vrijeme kad je bio potpredsjednik, odnosno predsjednik Predsjedništva SFRJ".

Kada je riječ o međusobnim isprikama dvojice predsjednika, list izdvaja Mesićevu izjavu o zločinu u Paulin Dvoru kod Osijeka, gdje je ubijeno 18 Srba i jedan Mađar: "Tamo su pobijeni civili koji su bili pod našom zaštitom", kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik je u istom listu, u rubrici "Ličnost danas", izabran za osobu dana. "Posjet uz ispriku", naslov je teksta u kojem se, uz predsjednikovu biografiju, konstatira i da je Mesić "jako popularan i da je sasvim moguće da osvoji i sljedeći mandat", te da njegova popularnost proizlazi uglavnom iz poteza na planu vanjske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Njegov beogradski posjet i isprika političara SCG hrvatskom narodu, njemu (Mesiću) mogu biti od velike koristi kod kuće", piše "Danas", završavajući tvrdnjom: "Mesićev opstanak s glavnim konkurentom Ivicom Račanom, vođom SDP-a, na vlasti pokazuje da je u Hrvatskoj moguće ono što u Srbiji nisu uspjeli Vojislav Koštunica i ubijeni Zoran Đinđić".

"Politika" također svoj izvještaj donosi na prvoj stranici, uz naslov "Obostrane isprike", dok na drugoj stranici u opširnom izvještaju izdvaja Mesićevu poruku izbjeglim građanima Hrvatske da se vrate, te izjavu predsjednika Skupštine SCG Dragoljuba Mićunovića: "Kao najbliži susjedi učinimo sve kako bi rane iz prošlosti zacijelile".

"Večernje novosti" na naslovnoj stranici donosi naslov "Maroviću isprika, Mesiću izvinjenje", a među ostalim izdvaja i susret predsjednika Mesića s predsjednikom beogradske "Komercijalne banke" Ljubomirom Mihajlovićem, koji je hrvatskog predsjednika "upoznao s dogovorom da zagrebačka INA, koja ima svoja poduzeća u SCG, cjelokupno poslovanje obavlja preko te banke".

"Glas javnosti" na naslovnoj stranici, pod naslovom "Isprike za zločine", izdvaja Mesićevu izjavu da se "krivca mora individualizirati, moraju odgovarati ljudi s imenom i prezimenom", te izvještava o brojnim susretima Mesića i dužnosnika u Beogradu.

Beogradski "Blic" na drugoj stranici, uz fotografije svečanog dočeka i dvojice predsjednika, Mesića i Svetozara Marovića, izvještaj naslovljuje s "Isprike za budućnost". Također, list objavljuje i komentar pod naslovom "Riječi provesti u djelo", u kojem se konstatira da je isprika bila nužna, ali da je "drugi korak koji se u ime budućnosti mora učiniti da sve one riječi koje lijepo zvuče, a koje su se čule na jučerašnjem, ali i ranijim sastancima srpskih i hrvatskih dužnosnika, što prije provedu u djelo".

Jedine primjedbe koje su građani Beograda u srijedu imali bile su vezane na vrlo jako osiguranje koje je bilo na ulicama grada, zbog kojega je - pogotovo u vrijeme dolaska predsjednika Mesića u Palaču federacije u Novom Beogradu, a potom i Skupštinu SCG u središtu grada - promet bio blokiran u mnogim pravcima i ulicama, te su mnogi građani ujutro kasnili na posao.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara