Beogradski mediji: Sanader podržao nastavak integracije Srbije u Europu

Beogradski mediji: Sanader podržao nastavak integracije Srbije u Europu
SVI BEOGRADSKI listovi u subotu donose izvještaje o posjetu hrvatskog premijera Ive Sanadera i u prvi plan ističu njegovu podršku nastavku europskih integracija Srbije.

Tako "Politika" i "Danas" na naslovnim stranicama izvlače isti naslov: "Sanader: Držimo palčeve Srbiji", iz izjave hrvatskog premijera da Hrvatska "drži palčeve Srbiji da ostvari zacrtano i do kraja godine s Europskom unijom potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju".

"Politika" navodi da Srbiju i Hrvatsku spaja "vjera u ujedinjenu Europu", te da su premijeri Ivo Sanader i Vojislav Koštunica "izrazili čvrstu opredijeljenost prema europskim vrijednostima", a "Danas" među ostalim izdvaja i posjet hrvatskog premijera Sanadera Subotici, gdje je "čestitao i srpskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Srbiji na međusobnoj suradnji".

"Večernje novosti" na naslovnoj stranici, pod naslovom "Sad zajedno u Europu", izdvajaju izjavu premijera Sanadera da "rješenje za Kosovo ne može biti nametnuto" i Koštunice da se "nesporazumi mogu rješavati samo kompromisima i uz uzajamno povjerenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List ističe da su odnosi između dviju zemalja sve bolji, te dodaje da se "i vanjska manifestacija tih odnosa vidjela u samom protokolu posjeta premijera Sanadera Beogradu".

"On je prvi dužnosnik strane zemlje koji je na platou ispred zgrade Vlade Srbije dočekan s crvenim tepihom, postrojenom počasnom gardom i vojnim orkestrom", piše list i dodaje: "Najmarkantniji zajednički zaključci razgovora dužnosnika susjednih država bili su: Srbija i Hrvatska imaju zajedničku budućnost u ujedinjenoj Europi, prošlost se ne smije zaboraviti, ali se budućnost mora graditi na novim stabilnim temeljima međusobnog uvažavanja i suradnje".

Dok dnevnik "Blic" na drugoj stranici donosi kratku vijest "Sanader u Beogradu", u kojoj navodi da su dvojica premijera ocijenili da je i Srbiji i Hrvatskoj mjesto u ujedinjenoj Europi, "Glas javnosti" na naslovnoj strani pažnju pridaje otvaranju renoviranog graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci i pod naslovom "Granica za suradnju bez granica", izdvaja izjavu premijera Sanadera da su "Hrvatska i Srbija pokazale Europi zajednički napor i podršku u njezinom ujedinjavanju", te Koštunice da "taj događaj upućuje na približavanje dvaju naroda i opredjeljenje europskim vrijednostima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara