BERLIN I BUDIMPEŠTA SKLONI VRLO BRZOM RJEŠENJU ZA KOMISIJU

Berlin i Budimpešta žele da Europska unija vrlo brzo dobije Europsku komisiju koja će moći učinkovito djelovati i raditi i imaju puno povjerenje u njezinog predsjednika Josea Barrosa u postizanju te zadaće, izjavio je u ponedjeljak njemački kancelar Gerhard Schroeder.

"Obje zemlje drže da je u interesu država članica, a napose Unije da vrlo brzo dobijemo Komisiju koja će moći djelovati i raditi", kazao je Schroeder na konferenciji za tisak nakon razgovora s mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyjem.

Schroeder je dodao da Barroso "ima svu našu potporu kako bi sastavio Komisiju koju će potvrditi velika većina u parlamentu".

Dvojica čelnika izrazili su želju za brzom ratifikacijom europskog ustava u 25 država članica koja je, kako je rekao kancelar, uvjet "jamstva političke vlasti u proširenoj Uniji".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče budućeg proračuna EU-a, Schroeder je podsjetio na "temeljno stajalište" Njemačke da gornja granica budućeg proračuna bude jedan posto domaćeg bruto proizvoda Unije.

Gyurcsany je ocijenio da nove članice moraju shvatiti da se konkurentnost njihova gospodarstva ne može temeljiti samo na strukturnim fondovima EU-a, već ponajprije "na vlastitim snagama".

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara