Berlin: Istraga zbog izdavanja šengenskih viza

NJEMAČKO ministarstvo vanjskih poslova će u potpunosti surađivati s Europskom komisijom glede ispitivanja skandala oko navodne zloupotrebe izdavanja tzv. šengenskih viza, priopćio je glasnogovornik ministarstva Walter Lindner u ponedjeljak u Berlinu.

Ministarstvo vanjskih poslova je već i prije odgovaralo na rutinske upite zastupnika Europskog parlamenta pa će stoga i ovo ispitivanje proći bez problema, izjavio je Lindner.

Europska komisija najavila je tijekom vikenda da će ispitati u kojoj se mjeri novi pravilnik o izdavanju ulaznih viza za Njemačku a time i ostale zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma kosi s postojećim europskim zakonima.

Portugal smatra da je Njemačka odgovorna za ulazak stotina tisuća ilegalnih radnika iz istočne Europe. Bivši portugalski ministar vanjskih poslova i potpredsjednik zastupničkog kluba konzervativne Europske narodne stranke u Europskom parlamentu Joao Deus Pinheiro izjavio je u razgovoru za njemački "Bild am Sonntag" da njemačka vizna politika predstavlja povredu Šengenskog ugovora. Stotine tisuća ilegalnih radnika je neometanno ušlo u Europu samo zato jer su njemačka veleposlanstva na istoku Europe olako izdavala vize, zaključio je Pinheiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema navodima njemačkih medija španjolski i portugalski diplomati su njemački kolege još 2002. upozorili na nepravilnosti u praksi izdavanja viza u njemačkim diplomatskim predstavništvima u Ukrajini i Ruskoj Federaciji.

Zbog skandala oko ublaženog režima izdavanja viza što su zloupotrijebili krijumčari ljudima, njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je već tjednima na udaru kritika a tijekom vikenda je nekoliko demokršćanskih političara od ministra vanjskih poslova zatražilo ostavku.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara