Berlin: Njemački prognanici najavili tužbe protiv Poljske

UDRUGA njemačkih prognanika Drugog svjetskog rata "Pruska zaklada" je najavila podizanje tužbi pred poljskim i međunarodnim sudovima s ciljem povrata njemačke imovine u Poljskoj. Predsjednik "Pruske zaklade" Rudi Pawelka najavio je u razgovoru za dnevnik "Berliner Zeitung" od utorka da se očekuje odbijanje tužbe od strane poljskih sudova pa će tužba stoga biti istodobno podigunuta i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Vidjet ćemo kako će politika reagirati na odluku nezavisnog sudstva, zaključio je Pawelka.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je sudjelujući na svečanosti obilježavanja godišnjice Varšavskog ustanka odbacio zahtjeve prognaničkih udruga te odbio podršku svoje vlade svakom pravnom pokušaju povrata njemačke imovine od Poljske.

Udruge prognanika žestoko su reagirale na Schroederov istup u Varšavi te ga optužile za izdaju interesa vlastitih građana. Predsjednica Udruge prognanika (BdV) i zastupnica Kršćansko demokratske unije (CDU) u Bundestagu Erika Steinbach posredno je najavila da će ova udruga odustati od potražnje imovine od Poljske ako njemačka vlada preuzme na sebe obvezu isplate odštete prognanicima.

Vladajuća koalicija je odbila zahtjeve prognanika s obrazloženjem da je država njemačkim prognanicima iz područja koja su nakon Drugog svjetskog rata pripala Poljskoj već jednom islatila nekoliko milijardi eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavarska ministrica socijalne skrbi Christa Stewens (Kršćansko socijalna unija CSU) stala je u obranu prognanika i optužila Schroedera za izdaju interesa njemačkih građana. Sve dosadašnje vlade, bez obzira na ideološki predznak, oduzimanje imovine njemačkim građanima nakon Drugog svjetskog rata tretirale su kao povredu međunarodnog prava, jedino je Schroederova vlada u tome iznimka, zaključila je Stewens.

Najave podizanja tužbi u Poljskoj su izazvale žestoke reakcije političara koji su najavili "uzvraćanje istom mjerom" tj. podizanjem tužbi za isplatu odštete zbog ratnih šteta koje je Njemačka tijekom Drugog svjetskog rata počinila u Poljskoj.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara