Berlin: Novinari i izdavači protiv odluke Europskog suda

NJEMAČKA vlada odbacila je u srijedu zahtjeve predstavnika medija koji su od njemačkih političara tražili ulaganje prigovora na presudu Europskog suda za ljudska prava koja po mišljenju njemačkih izdavača ugrožava slobodu tiska. Sud u Strasbourgu je u lipnju ove godine prihvatio tužbu princeze Caroline od Hannovera, nekad od Monaca, koja je tražila zabranu objavljivanja njezinih privatnih fotogorafija bez njezina odobrenja.

Njemački izdavači strahuju da bi ova presuda mogla ugroziti postulate istraživačkog novinarstva te su prošlog tjedna od vlade Gerharda Schroedera u apelu objavljenom u vodećim njemačkim tiskovinama zatražili poništenje te presude.

Vlada međutim drži da nema potrebe za takvom intervencijom i da su neutemeljene bojazni izdavača da će ubuduće biti ugroženo novinarstvo koje otkriva političke skandale.

Sud za ljudska prava u Strasbourgu je izričito zabranio objavljivanje privatnih fotografija ali je objavljivanje materijala čiji je sadržaj od javnog interesa, poput otkrivanja poreznih i sličnih skandala političara, i dalje dopušteno. Vladini krugovi ističu da je presuda iz Strasbourga možda dobar povod da novinari, posebice žuti tisak, dobro razmisle kad objavljuju fotografije iz privatne sfere poznatih osoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik savezne vlade Bela Anda je opovrgnuo glasine po kojima je vlada odbila intervenirati u korist njemačkih izdavača "zbog privatnih interesa" nekih članova kabineta. Njemački kancelar Schr?der i njegova supruga Doris zabranili su nedavno putem suda objavljivanje fotografija njihove maloljetne djece što se posebice odnosi na nedavno posvojenu trogodišnju kćerku.

Carolina od Hannovera i njezina obitelj, posebice njezin suprug princ August od Hannovera s njemačkim tabloidima vode dugogodišnji rat tijekom kojeg je princ August nekoliko puta i fizički napao novinare.

(Hina)xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara