Berlin: Novoosnovanome lijevom bloku raste popularnost

Dva mjeseca prije najavljenog datuma prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU i dalje gubi na popularnosti, a novosnovanome lijevom bloku stranaka popularnost raste, rezultati su ispitivanja javnog mišljenja objavljeni na televizijskoj postaji RTLu i u tjedniku "Stern". Lijevi blok čine Stranka demokratskog socijalizma (PDS), s uporištem u bivšoj istočnoj Njemačkoj, i Izborna alternativa: rad i pravda (WASG), koju su osnovali bivši članovi SPDa nezadovoljni reformskom politikom kancelara Gerharda Schroedera. L

Prema rezultatima ispitivanja, lijevi savez PDS-a i WASG-a, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, osvojio bi 11 posto glasova i bio bi treća po snazi frakcija u Bundestagu. Demokršćanska unija CDU/CSU izgubila je dva posto glasova te bi za nju glasovalo 44 posto birača. Socijaldemokrate iz SPD-a i dalje podupire 27 posto građana, Liberale iz FDP-a sedam posto, a Zelene osam posto birača.

Daljnji pad popularnosti Unije CDU/CSU, uz istodobno jačanje lijevog bloka PDS-WASG, potaknuo je nagađanja o mogućoj tzv. velikoj koaliciji Unije CDU/CSU i SPD-a. Naime, u slučaju daljnjeg jačanja saveza PDS-WASG, koji u nekim dijelovima Njemačke ima potporu 20 posto građana, Unija CDU/CSU i njezin tradicionalni koalicijski partner FDP neće imati potrebnu većinu u parlamentu.

Iako, prema ispitivanjima javnog mišljenja, velika većina građana podupire veliku koaliciju, ona je unutar političkih blokova kontroverzna te se spominje tek kao krajnja mogućnost. Njemačkom je već, od godine 1966. do 1969., vladala socijaldemokratsko-demokršćanska koalicija, o čijim su učincima izrečene sasvim suprotne ocjene.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara