Berlin: Sanader i Drnovšek za smirivanje odnosa

HRVATSKA i Slovenija ne žele daljnje zaoštravanje međusobnih odnosa, nego će nastojati u mirnom i dobrosusjedskom ozračju riješiti otvorena pitanja, zaključili su u subotu u Berlinu hrvatski premijer Ivo Sanader i slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

"Između dviju zemalja postoje otvorena pitanja, a mi ćemo s naše strane u razgovorima, koji će početi vrlo skoro, u mirnoj i dobrosusjedskoj atmosferi pokušati riješiti ta pitanja", rekao je Sanader, dodavši da i na slovenskoj strani postoji spremnost za to.

Premijer Sanader i predsjednik Drnovšek sastali su se na rubu dvodnevne međunarodne konferencije o budućnosti Europe u organizaciji zaklade Bertelsmann, koja je u petak počela u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sanader je najavio da će se već u petak u Zagrebu sastati ministri vanjskih poslova dviju zemalja Miomir Žužul i Dimitrij Rupel, a uskoro se može očekivati i njegov susret sa slovenskim kolegom Antonom Ropom.

"Ne želimo nastavak zaoštravanja odnosa, to bi bilo loše za obje države. Nužno je uspostaviti maksimalnu suradnju kako bi smanjili razlike u stajalištima, a sada je prilika za novi početak. Ključno je da se uspostavi bolja i mirnija atmosfera za rješavanje otvorenih pitanja", rekao je sa svoje strane slovenski predsjednik Drnovšek.

Premijer Sanader je na upit kako ocjenjuje sporazum Drnovšek-Račan o razgraničenju, rekao da taj sporazum nije "zadovoljio osjećaj pravde i pravičnosti, pogotovo na hrvatskoj strani", te da treba tražiti drukčije rješenje.

Hrvatski premijer je opovrgnuo navode u jučerašnjem broju riječkog Novog lista da je spreman omogućiti Sloveniji izlaz na otvoreno more. "Ne znam otkud takva informacija Novom listu, mislim da su to izmislili", rekao je Sanader.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara