Berlin: Savez prognanika traži odštetu od Poljske

NJEMAČKI savez prognanika (BdV) zastupa interese pripadnika njemačke nacionalne skupine koji su nakon Drugog svjetskog rata bili prisiljeni napustiti svoje domove u istočnoj Europi i ne odustaje od zahtjeva po kojem bi Poljska trebala platiti odštetu prognanicima. Predsjednica BdV Erika Steinbach je u razgovoru za dnevnik "Saechsische Zeitung" od četvrtka ponovila poziciju njemačke vlade i BdV po kojoj je pitanje odštete "i dalje otvoreno".

Steinbach, koja je i zastupnica Kršćansko demokratske unije (CDU) u njemačkom parlamentu Bundestagu, smatra da s gledišta međunarodnog prava još ništa nije riješeno. Vlada i BdV ne mogu u ime oštećenih odustati od potražnje imovine jer bi to bilo protuustavno, zaključila je Steinbach. Ona je vladi u Varšavi poručila da je "sada na njoj red" da učini potez.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska vlada za sada odbacuje otvaranje pitanja odštete prognanim Nijemcima. Gradonačelnik Varšave Lech Kaczynski zaprijetio je da će Poljska u slučaju daljnjih zahtjeva za povratom njemačke imovine u Poljskoj "uzvratiti udarac" te zatražiti reparacije za uništenja koja je nacistička Njemačka počinila u Poljskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njemačka je počinila najveći genocid u povijesti čovječanstva i ta zemlja sada od nas traži reparacije, poručio je Kaczynski.

BdV je prije dva tjedna organizirao proslavu godišnjice Varšavskog ustanka što je poljska strana ocijenila kao "nečuvenu provokaciju". Njemački kancelar Gerhard Schroeder putuje ovog vikenda u Varšavu da bi kao prvi njemački kancelar prisustvovao službenoj proslavi 60. godišnjice ustanka u Varšavskom getu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara