BERLIN SI NE MOŽE PRIUŠTITI TRI OPERNE KUĆE

Može li si Berlin priuštiti tri opere, s obzirom na svoje astronomske dugove? Da, odgovaraju te tri ustanove i njemačka savezna država. No po cijenu preustroja i velikog smanjenja troškova koje izaziva oštre prosvjede.

Počevši s osnutkom zaklade "Berlinske opere", u čijoj su nadležnosti od početka siječnja Staatsoper - velika opera bivše Istočne Njemačke, Deutsche Oper - simbol zapadnog Berlina i Komische Oper - jedinstveni centar opernog kazališta.

Cilj je ujediniti neke upravne poslove, prodaju i radionice, čime bi se uštedilo oko deset milijuna eura na godinu.

Međutim, glazbeni direktor Staatsoper Daniel Barenboim strahuje da bi ta zaklada mogla ugroziti neovisnost triju opera u kojima je ples u drugom planu u odnosu na kazalište.

"Berlin ima tri opere, trebaju mu tri opere i može si priuštiti tri opere", izjavila je nedavno državna tajnica za kulturu Christina Weiss.

Savezna je država izdvojila tri milijuna eura za tu zakladu koja još nema ni upravu ni vlastite prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, njemačka je vlada smanjila proračun za kulturu prijestolnice na 22 milijuna eura, što je skroman iznos u usporedbi sa 113 milijuna eura koje je grad u 2003. namijenio samo za operne kuće.

No i gradska će uprava do 2009. smanjiti svoje izdvajanje na 98 milijuna eura kako bi poboljšala svoje loše financijsko stanje (dug od 50 milijardi eura).

Gradska je uprava čak bila prozvana na nedavnoj izvedbi Mozartove "Čarobne frule" u Staatsoper: "zbog stezanja remena, uskoro više neće biti predstava", kaže se u strofi koja je izazvala smijeh publike u dvorani.

Deutsche Oper odlučila se nedavno za podrugljivi prospekt u kojemu očituje svoje neslaganje s kresanjem proračuna. "Program" je objavljen s natpisom "sljedeće izvedbe, ukoliko proračunska ograničenja stupe na snagu", nakon čega slijedi prazna stranica.

Sve tri opere, koje imaju vlastite ansamble, izvode raznovrsna djela poput "Arijadne na Naksu" Richarda Straussa, "Manon" Julesa Masseneta i "Seviljskog brijača" Gioacchina Rossinija, kojeg na programu imaju i Staatsoper i Komische Oper.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara