BERLIN: SMIJENJEN ZAPOVJEDNIK SPECIJALACA ZBOG ANTISEMITIZMA

Njemačka vlada smijenila je u utorak zapovjednika njemačkih elitnih specijalnih postrojbi "KSK" nakon što je pozdravio antisemitsku izjavu jednog njemačkog parlamentarnog zastupnika. L

Ministar obrane Peter Struck rekao je da je zapovijedio smjenu brigadira Reinharda Guenzela, zapovjednika njemačkih specijalaca (Kommando Spezialkrafte). Guenzel je, naime, napisao pismo potpore konzervativnom zastupniku Martinu Hohmannu (CDU) nakon što je on u političkim krugovima optužen za antisemitske izjave.

Hohmann je prije mjesec dana izjavio da je veliki broj Židova sudjelovao u zapovjednom lancu eksadrona smrti zloglasne sovjetske tajne policije (tzv. Čeke). "Stoga se i za Židove može govoriti da su nacija zločinaca. To je strašno, ali slijedi istu logiku onih koji govore da su Nijemci nacija zločinaca", rekao je tada Hohmann i izazvao lavinu osuda. Kasnije se ispričao, ali je svejedno razriješen dužnosti u nekim parlamentarnim odborima.

Struck je u utorak izjavio da si je zapovjednik njemačkih specijalaca pisanjem pisma potpore Hohmannu priskrbio smjenu i nečasni otpust iz vojske.

(Hina) dv/dj br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara