Berlin: U porastu broj korisnika kanabisa

UZIMANJE kanabisa među njemačkom mladeži u drastičnom je porastu, proizlazi iz godišnjeg izvješća Njemačkog centra za ovisnosti (DHS) koji je objavljen u srijedu u Berlinu. Broj mladih u dobi između 12 i 25 godina koji povremeno ili stalno uzimaju kanabis gotovo se utrostručio. Posebice zabrinjavajući je, prema istoj studiji, podatak o smanjenju starosne dobi u kojoj mladi prvi put uzimaju kanabis sa 17 na 16 godina. Od 82 milijuna stanovnika Njemačke kontakte s marihuanom je u toku svog života imalo 9 milijuna. L

Ista studija pokazuje da većina mladih konzumenata kad napuni 30 godina polako prestaje uzimati kanabis, dok jedan dio prelazi na teže droge.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći njemački tjednik Der Spiegel objavio je nedavno vlastitu studiju koja pokazuje da redovito uzimanje kanabisa u njemačkim osnovnim školama, suprotno uvriježenom mišljenju, donosi sa sobom probleme slične onima kao i kod uzimanja težih droga. Kako nadalje piše Der Spiegel, posebno opasne su nove, umjetnim uzgojem dobivene sorte indijske konoplje koje sadrže nekoliko puta veće količine opijata THC od normalnih sorti.

Iako sudstvo tolerira posjedovanje manjih količina kanabisa "za osobnu uporabu" te u takvim slučajevima ne podnosi prijavu broj kaznenih djela povezanih s preprodajom ili posjedovanjem većih količina kanabise se u prošloj godini popeo na 120 000. Posebice je zabrinjavajuća situacija u pokrajinama koje graniče s Nizozemskom gdje je na snazi osjetno blaži zakon prema "lakšim" drogama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara