Berlin: Uhićenje Gotovine korak na putu RH ka EU

Njemački tisak u petak je opširnim izvješćima i komentarima popratio uhićenje Ante Gotovine a zajednički je zaključak da taj događaj predstavlja značajan korak na putu Hrvatske ka Europskoj uniji. L

Komentator Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ) posebice ističe važnu ulogu vlade Ive Sanadera i njezinu zrelost u odnosu na slučaj Gotovina. "Da jedna vlada pravnoj državi daje prednost pred populističkim iskušenjem dodvoravanja neprijateljski raspoloženim biračima, potpuna je novost u Hrvatskoj i pokazuje zrelost za Europu".

U tekstu se nadalje navodi da se konačno pokazalo da je hrvatsko vodstvo, tvrdeći da se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj, za razliku od Međunarodnog suda bilo u pravu.

"Carla del Ponte je bila u krivu, Mesić i Sanader su bili u pravu", smatra komentator te dodaje da će Hrvatska konačno biti pošteđena dvoličnih i lažnih igara u kojima se Gotovina stavlja "u isti koš s masovnim ubojicama Karadžićem i Mladićem".

"Hrvatska i Srbija jednostavno ne igraju u istoj ligi. Da bi se Srbija pomakla i dalje je potreban pritisak", zaključuje komentator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Frankfurter Rundschau" (FR) smatra da je uhićenje Gotovine prije svega uspjeh za Europsku uniju.

"Uhićenje Gotovine pokazuje da strategija EU-a za Balkan djeluje. Tko želi postati članom mora pokazati da pripada europskom klubu koji poštuje određena pravila bez obzira na posljedice" smatra komentator FR-a. "U znak sjećanja na žrtve rata ali i zbog europske budućnosti balkanskih zemalja Europa je pokazala da kad je međunarodno pravo u pitanju ne smije biti sivih zona".

Berlinski Tagesspiegel Gotovinu naziva "herojem s prljavim rukama" i zaključuje da je Vlada u Zagrebu načinila veliki korak s obzirom na to da se "zna koliku popularnost Gotovina uživa u Zemlji".

"Die Welt" smatra da je uhićenjem Gotovine "nestala posljednja velika prepreka na putu Hrvatske u EU a Sueddeutsche Zeitung također smatra da razvoj događaja "ubrzava hrvatski put u EU".

(Hina)xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara