Berlin: Vladajućoj koaliciji raste popularnost

Vladajuća socijaldemokratsko zelena kolicija kancelara Gerharda Schroedera prvi put nakon parlamentarnih izbora 2002. po popularnosti je prestigla demokršćansko liberalnu oporbu, proizlazi iz rezultata ispitivanja javnog mnijenja objavljenih u srijedu. L

Prema istim ispitivanjima, koje je za TV postaju RTL i tjednik Stern proveo institut Forsa, socijaldemokratsko - zelena koalicija osvojila bi 46 posto, jedan posto više od demokršćansko - liberalne oporbe. Najveći gubitak popularnosti zabilježila je demokršćanska Unija CDU/CSU koja je još sredinom prošle godine u ispitivanjima vodila uvjerljivo ispred vladajućih socijaldemokrata koji su se prije godinu dana nalazili na najnižoj razini popularnosti u svojoj poslijeratnoj povijesti.

Nagli gubitak popularnosti demokršćana promatrači pripisuju neslozi između stranaka demokršćanske Unije koja je rezultirala i odlaskom nekih vodećih članova stranačkog vrha. Glavni tajnik CDU-a Laurenz Meyer morao je podnijeti ostavku zbog financijskog skandala u koji je bio upleten.

S druge strane vlada Gerharda Schroedera je odlučnim potezima glede pružanja pomoći područjima pogođenim katastrofalnim potresom u očima birača dokazala vodeće kvalitete i na međunarodnom planu. Ispitivanja pokazuju da je 84 posto građana zadovoljno načinom kojim je vladin vrh a prije svega kancelar Schroeder (SPD) te njegov zamjenik i ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) koordinirao i reagirao na katastrofu u Aziji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnji razlog rasta popularnosti vlade Gerharda Schroedera je porasla svijest kod građana da su reforme socijalnog sustava, koje su SPD početkom prošle godine i dovele na dno popularnosti, nužne i da im nema alternative. Istodobno je i oslabila fronta protivnika socijalnih reformi.

Ove godine se održavaju izbori za lokalne parlamente u saveznim pokrajinama Schleswig - Holstein i Sjeverno Porajnje - Vestfalija koje se smatraju važnim pokazateljem raspoloženja birača prije parlamentarnih izbora 2006. godine.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara