BERLINALE: ARGENTINAC SOLANAS DOBIT ĆE POČASNOG ZLATNOG MEDVJEDA

Argentinski redatelj Fernando Solanas dobit će Zlatnog medvjeda za životno djelo na 54. Berlinskom filmskom festivalu, priopćili su organizatori u utorak.

U toj će se prigodi prikazati njegov najnoviji dokumentarni film "Memoria del Saqueo" (2003.) o gospodarskoj krizi u Argentini u kojemu upozorava na korupciju i na rasipanje državnog novca.

"Radosni smo što dodjelom počasnog Zlatnog medvjeda možemo nagraditi tog iznimnog i odvažnog redatelja", kazao je direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

U svojim dokumentarnim i fantastičnim filmovima Solanas kritički gleda na političke i društvene promjene u svojoj zemlji već trideset godina, od filma "Sat visokih peći" (1967.).

Kad je 70-ih bio prisiljen otići iz zemlje, utočište je pronašao u Parizu, gdje snima nekoliko dugometražnih filmova: "Pogled drugih" (1980.) i "Tango - Gardelovo progonstvo" (1985.).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom 80-ih Fernando Solanas se vraća u Argentinu i nastavlja promatrati svoju zemlju u dugometražnim filmovima "Jug" (1988.), "Putovanje" (1992.) i "Oblak" (1998.).

Uz svoj angažman kroz filmove, redatelj se uključio u politički život zemlje, kao član parlamenta od 1993. do 1997.

Latinska Amerika i Afrika su u središtu programa 54. Berlinalea koji se održava od 5. do 15. veljače.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara