Berlinski filmski festival prikazat će obnovljenu "Oklopnjaču Potemkin"

Obnovljena verzija nijemog filma Sergeja Ejzenštejna "Oklopnjača Potemkin" premijerno će biti prikazana na 55. Berlinskom filmskom festivalu, objavili su organizatori u srijedu. L

Posebne projekcije tog nijemog filma 12. i 13. veljače pratit će njemački filmski orkestar Babelsberg, koristeći originalnu glazbu koju je prije 80 godina za film skladao Edmund Meisel.

Ejzenštejnova "Oklopnjača Potemkin" pripovijeda o pobuni na ruskom vojnom brodu 1905. godine koja je izbila kad je posadi dano da jede pokvareno meso. Revolt je doveo do pobune zbog koje je angažirana flota ratnih brodova kako bi uništila Potemkin.

Dramatičan prizor koji pokazuje majku kako vrišti dok se kolica s djetetom koturaju niz stepenice smatra se jednim od najnezaboravnijih u filmskoj povijesti.

"Nijedna kompletna kopija ruske premijerne verzije filma nije preživjela", rekao je direktor festivala Dieter Kosslick najavljujući povijesnu projekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Osamdeset godina nakon prvog prikazivanja u Rusiji i 100 godina nakon događaja o kojima govori, 'Oklopnjača Potemkin' će biti prikazana prvi put u obnovljenoj verziji", dodao je on.

"Nova verzija ruske premijerne izvedbe uključuje prvi put ruske međutitlove s originalnom grafikom kao i uvodne riječi Lava Trockog", rekao je Kosslick.

Snimljen za 20. obljetnicu pobune Potemkina (1905.) za tri mjeseca, film iz 1925. vinuo je 27-godišnjeg Ejzenštejna u redove najboljih svjetskih redatelja.

Obnova filma napravljena je uz pomoć njemačkog Saveznog filmskog arhiva (Bundesarchiv-Filmarchiv) iz Berlina i Britanskog filmskog instituta.

(Hina) xbnš ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara