Berlusconi će kod Alekseja II. posredovati za Papu

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi potvrdio je kako ga je Vatikan zamolio da u Moskvi posreduje oko Papina dolaska u Rusiju, piše u subotu list "Corriere della Sera".

"Djelovao sam kako bi u Papino putovanje bila uključena i Rusije", rekao je Berlusconi. Naime, Ivan Pavao II. bi potkraj kolovoza mogao pohoditi Mongoliju i tom prilikom bi se njegov zrakoplov mogao zaustaviti u Kazanu, glavnom gradu ruske autonomne republike Tatarstan. Tom bi prilikom Papa vratio ruskom narodu i Ruskoj pravoslavnoj crkvi ikonu Gospe od Kazana, koja je pohranjena u Vatikanu, nakon što je godinama bila izgubljena u svijetu. Ruska pravoslavna crkva se protivi dolasku poglavara Katoličke crkve na rusko tlo prije negoli se razriješe neki problemi između dvije Crkve. Moskovski patrijarhat na čelu s Aleksejem II. predbacuje Katoličkoj crkvi širenje i preobraćanje (proziletizam) ljudi na katoličku vjeru na prostorima pravoslavlja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlusconi je izrazio zadovoljstvo time što mu je Sveta Stolica povjerila posredovanje, a "ruski predsjednik Vladimir Putim mi je najavio mogućnost susreta s Partijarhom".

"Prevladane su neke poteškoće, kao na primjer je li ikona koju Papa namjerava vratiti u Rusiju autentična. U Italiju su došli ruski stručnjaci za vještačenje i potvrdili su njezinu autentičnost", rekao je Berlusconi. To inače nije prvi put da se Sveta Stiolica obraća predstavnicima vlada kako bi se omogućio posjet Ivana Pavla II. pretežito pravoslavnim zemljama. Tako je bilo Rumunjskom, Grčkom, Gruzijom i Bugarskom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara