Berlusconi će u utorak komentirati rezultate izbora

Predsjednik talijanske vlade desnog centra Silvio Berlusconi izjavio je u ponedjeljak navečer da će tek u utorak komentirati rezultate regionalnih izbora, kada rezultati budu definitivni, a na kojima je koalicija desnog centra, prema dosadašnjim privremenim rezultatima, izgubila u 11 od 13 regija u kojima se glasovalo u nedjelju i ponedjeljak. L

Talijani su birali predsjednike i nova regionalna vijeća u 13 od 20 regija, te novu vlast u 366 općina. Trebalo se glasovati i u regiji Basilicati, ali su tu izbori odgođeni za 17. i 18. travnja. Nove uprave izabrane su u regijama Piemonte, Lombardia, Veneto, Liguria, Emilia Romagna, Toscana, Umbria, Marche, Lazio, Abruzzo, Campania, Puglia i Calabria.

Jedino su kandidati desnog centra potvrđeni u Lombardiji, guverner regije Roberto Formigoni, te u Venetu, Giancarlo Galan. U šest regija u kojima je do sada vladao desni centar pobijedila je ljevica, prema djelomičnim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lijevi centar neće, kako je rekao čelnik te skupine nazvane Unija, Romano Prodi, tražiti ostavku Berlusconija, ali je činjenica da desni centar više nema većinu u Italiji.

Bivši sudac istrage "čiste ruke" i čelnik stranke Italija vrijednosti, Antonio di Pietro, međutim traži ostavku vlade i sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, koji bi se, po isteku mandata Parlamenta, trebali inače održati u proljeće 2006. godine.

(Hina) xstom ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara