Berlusconi držeći Kosor za ruku: Premijerki nudim svoju pomoć

Berlusconi držeći Kosor za ruku: Premijerki nudim svoju pomoć

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

"ITALIJA podupire i nastavit će podupirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Svi pregovori su do sada išli u dobrom smjeru pa se nadamo da će do kraja godine biti donesena i formalna odluka o ulasku u Europsku uniju kako bi Hrvatska 2011. postala punopravna članica Unije", rekao je premijer Berlusconi novinarima nakon susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Vili Gernetto u Lesmu kraj Milana.

U osvrtu na današnji susret s Kosor Berlusconi je rekao da je dvoje premijera raspravljalo o gospodarskoj suradnji između Italije i Hrvatske, poglavito u turizmu, ali i o drugim inicijativama u bilateralnim odnosima.

Ipak, obraćanje novinarima nije moglo proći bez Berlusconijeva "šarma". Naime, talijanski premijer je u jednom trenutku našu premijerku nježno uhvatio za podlakticu nudeći joj svoju pomoć u reformi pravosuđa. Ovom upadicom Berlusconi je aludirao na sve sudske sporove koji se protiv njega vode u Italiji i njegove zahtjeve za promjenom zakona kako bi izbjegao suđenje.

Kontroverzni talijanski premijer je izrazio zadovoljstvo važnom ulogom Hrvatske na području Balkana s obzirom na to da ima "dobar i umjeren stav u pitanju normalizacije odnosa sa zemljama bivše Jugoslavije, a posebno Srbije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlusconi ljubomoran na Kosor

Jadranka Kosor je u svome obraćanju novinarima zahvalila Italiji na potpori koju daje Hrvatskoj. "Ta potpora nam je posebno bila važna u razdoblju blokade hrvatskih pregovora i u tijeku rješavanja problema sa Slovenijom, koji su u konačnici riješeni", naglasila je Kosor.

Prema riječima premijerke, s Berlusconijem je raspravljala o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije te povratku izbjeglica iz Domovinskog rata.

Tijekom obraćanja javnosti, Berlusconi je izrazio i ljubomoru prema našoj premijerki naglašavajući da ona ima podršku 71 posto glasača u Hrvatskoj, a on samo 68 posto u svojoj zemlji.

"Talijanskog premijera pozvala sam da posjeti Hrvatsku, ako je moguće sredinom ove godine, na tragu dogovora o još jačoj gospodarskoj suradnji", zaključila je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara