Berlusconi ispao veliki pobjednik regionalnih izbora u Italiji

Berlusconi ispao veliki pobjednik regionalnih izbora u Italiji

Tekst: F.M.
Foto: AFP


ZADNJI rezultati s talijanskih regionalnih izbora održanih tijekom vikenda pokazuju da je premijer Silvio Berlusconi uspio odnijeti iznenađujuću pobjedu, što mu daje krila u sljedeće tri godine mandata.

Berlusconijeva koalicija konzervativnih stranaka uspjela je preoteti kontrolu nad četiri regije, pa sad kontrolira šest regija, za razliku od dvije s kojima su ušli u utrku. Opozicija s lijevog centra, predvođena Demokratskom strankom, zadržala je vlast u sedam regija, a Sjeverna liga, desna antiimigrantska stranka bliska vladi, uvelike je popravila svoj rezultat s prošlih izbora.

Berlusconi ponosan

"Ovaj rezultat najbolje je priznanje za posao koji je odradila vlada i ohrabruje nas da nastavimo s reformama potrebnim za moderniziranje ove zemlje", rekao je pobjedonosno Berlusconi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveći uspjeh zabilježen je u regiji Lazio, u kojoj se nalazi i glavni grad Rim, te u Pijemontu, velikoj regiji na industrijski razvijenom sjeveru zemlje. Obje regije prije je kontrolirala oporba.

Konačni odziv bio je 64 posto, što je visoko u odnosu na ostale europske države, ali za osam posto manje od prošlih talijanskih regionalnih izbora 2005. godine. Očekivalo se da će odziv biti još manji te da će to naškoditi premijeru, ali nijedno se nije pokazalo istinitim.

Teflonski premijer

Iako je nakon dvije godine premijerskog mandata Berlusconi u svom stilu bio upleten u cijelu seriju afera, to mu nije odmoglo pri regionalnim izborima. Premijer se u zadnjih nekoliko tjedana aktivno angažirao po Italiji i uspio mobilizirati svoje glasače.

Lega Nord, ili Sjeverna liga, autonomaška desničarska stranka, zabilježila je dobar rezultat na sjeveru zemlje, a na državnoj razini odnijela je 13 posto glasova, što je dvostruko više nego na prošlim izborima. Moguće je da će ovako dobar rezultat natjerati Berlusconija da svojim partnerima u vladi ponudi još neko pored već postojeća četiri ministarska mjesta.

Ljevica je zadržala kontrolu nad regijama tradicionalno nagnutim na lijevo, kao što su Toskana i Umbrija, a uz gubitak Lazija i Pijemonta, ključni problem se nazire u rasipanju glasova između lijevog centra i radikalne ljevice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara