Berlusconi: Italija će biti najgorljvija zagovornica Hrvatske za ulazak u EU

Talijanska glasila prenose u subotu riječi premijera Silvija Berlusconija nakon sastanak Kvadrilaterale u Brdu kod Kranja da će Italija biti najgorljivijija zagovornica Hrvatske za ulazak u EU.

Kao što je Italija podupirala ulazak Slovenije i Mađarske u EU, koje će postati punopravne članice 1. svibnja ove godine, tako će podupirati ulazak Hrvatske po "mogućnosti već 2007. zajedno s Rumunjskom i Bugarskom", rekao je Berlusconi prema pisanju talijanskih glasila nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Berlusconi je najavio kako će "u najskorije vrijeme na dnevn red Zastupničkog doma biti stavljena ratifikacija Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji između EU i Hrvatske, koji je već dobio zeleno svijetlo Senata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Talijanska glasila prenose i izjavu Berlusconija da će glede ratifikacije sporazuma "razgovarati i s nizozemskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom, a u ponedjeljak ću telefonirati britanskom premijeru Tonyju Blairu".

Glede hrvatskog proglašenja ribolovno-ekološke zone u Jadranu, Berlusconi je rekao kako s pravnog gledišta nije napravljena pogreška u proceduri, ali da Italija "želi da se problem koji je nastao unilateralnim postupkom Hrvatske bude razmotren u troje".

(Hina) st sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara