Berlusconi najveći talijanski mecena 21 stoljeća?

JEDNA od najvećih privatnih kolekcija starorimske umjetnosti mogla bi, nakon desetljeća mirovanja, ugledati svjetlo dana i to zahvaljujući, ni manje ni više, nego talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju.

Iz kolekcionarskih se izvora doznaje da Berlusconi, vjerojatno najbogatiji Talijan, planira kupiti 130 milijuna vrijednu zbirku Torlonia i pokloniti je državi.

Berlusconijev ured nije ni potvrdio ni opovrgnuo vijest, no dužnosnici ministarstva kulture već razmišljaju gdje bi je mogli izložiti.

"Uzevši u obzir da zbirku desetljećima nitko nije vidio, to se čini najboljim rješenjem", rekao je Vittorio Sgarbi, bivši doministar kulture.

"Berlusconijevo će ime u povijesti biti upisano zlatnim slovima zbog njegova doprinosa talijanskoj kulturnoj baštini", dodao je Sgarbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazvana po talijanskoj aristokratskoj obitelji koja ju je sakupljala, kolekcija Torlonia uključuje 620 mramornih kipova i kipova izrađenih iz alabastera, kao i sarkofage rimskih careva, a nije izlagana više od 30 godina.

U istoimeni rimski muzej bila je smještena 1859. godine, no kada se obitelj šezdesetih godina 20. stoljeća preselila, gotovo sve umjetnine spremljene su u podrum ili na njihovo imanje u blizini Vatikana.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara