Berlusconi odustao od neslužbenog susreta sa Schroederom

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi, zabrinut zbog mogućih demonstracija, u petak je odustao od susreta s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, koji je trebao biti njihov prvi susret nakon Berlusconijeva srpanjskog gafa kada je njemačkog europarlamentarca usporedio s nacističkim čuvarem logora.

Dvojica su se dužnosnika trebala pridružiti predsjedniku Europske komisije Romanu Prodiju na večerašnjoj izvedbi opere Carmen u areni u Veroni.

Berlusconi je istakao kako je odustao od odlaska na operu "jer postoji mogućnost da se na priredbi pojave provokatori koji bi mogli iskoristiti priliku". Početkom tjedna je kazao kako očekuje demonstracije ljevičara.

No, u svojoj je izjavi Berlusconi ipak naglasio kako će se sa Schroederom službeno susresti u subotu.

"Sastanak s kancelarom Schroederom je korisna i važna prilika...ne želim ga ničime ugroziti", rekao je.

Njihov neslužbeni susret bio bi prvi nakon skandala koji je Berlusconi izazvao kada je njemačkog europarlamentarca usporedio s nacističkim čuvarem logora.

Talijanski premijer kasnije je izrazio žaljenje zbog tog komentara tvrdeći da je "krivo interpretiran" no odbio se ispričati.

Nedugo nakon toga, odnosi dviju zemalja dodatno su zategnuti, kada je jedan talijanski zamjenik ministra Nijemce nazvao "plavokosim hipernacionalistima koji okupiraju talijanske plaže".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara