Berlusconi: povlačenje samo u dogovoru sa saveznicima

Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je danas u Parlamentu, govoreći o slučaju Calipari, kako uloga Italije u Iraku nije u pitanju i povlačenje talijanskih snaga će biti samo u dogovoru sa saveznicima. L

Ubojstvo talijanskog agenta Nicole Caliparija 4. ožujka ove godine u Bagdadu nakon što je oslobodio novinarku Giulianu Sgrena, "ne stavlja u pitanje prijateljstvo i savez Italije sa SAD-om", kazao je Berlusconi.

Talijanskog agenta su u Bagdadu ubili američki vojnici koji su otvorili vatru prema automobilu u kojem se nalazio Calipari sa Sgrenom i još jednim agentom. Calipari je tijelom pokrio Sgrenu i poginuo od američkih metaka. Američka istraga je oslobodila odgovornosti američke vojnike, dok talijanska istraga drži da su postupili "nervozno i pod stresom".

Berlusconi je u Parlamentu danas kazao kako "nepostojanje nakane (talijanska istraga drži da američki vojnici nisu pucali s namjerom da ubiju talijanske građane) ne znači isključivanje krivice". "Ako se drži da je jedna istina, onda se zbog prijateljstva ne može promjeniti mišljenje", rekao je Berlusconi čime je jasno dao do znanja kako talijanska strana glede događaja neće izmijeniti svoje mišljenje zbog prijateljstva sa SAD-om.

Talijanski premijer je dodao kako "tužiteljstvo ima punu potporu vlade", odnosno da će talijansko tužiteljstvo će uz pomoć vlade nastaviti istragu i podignuti optužnice protiv odgovornih za ubojstvo Caliparija.

Oporbene stranke su iznijele, kako je rekao čelnik Demokratske ljevice Piero Fassino, kako "slučaj Calipari nije zatvoren i primarnim ostaje utvrđivanje istine". No oporbene stranke ljevice traže i stvaranje određene "strategije za izlazak iz Iraka".

(Hina) xstom ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara