Berlusconi pred sudom

Talijanski premijer Silvio Berlusconi iznio je danas pred milanskim sudom, gdje je optužen za korupciju, svoje gledešte u slučaju SME, nazvanom po agroindustrijskom kompleksu koji je privatiziran koncem 80tih.

Riječ je tzv. "spontanoj izjavi" nakon koje se ne mogu postavljati pitanja, a Berlusconi je kazao kako mu je tadašnji premijer, pokojni Bettino Craxi, kazao da intervenira u kupoprodaji tvrke SME. Tadašnji predsjednik državne tvrtke IRI, pod kojom su bila sva državna poduzeća, Romano Prodi je potpisao ugovor o prodaji tvrtke SME privatnoj tvrtki "Buitoni", koje je bio vlasnik Carlo De Banedetti, za 497 milijardi tadašnjih lira.

Berlusconi je sa svojom tvrtkom "Fininvest" intervenirao i zaustavio prodaju preko suda. Sada su suci u Rimu optuženi da su primili mito od Berlusconijeve tvrtke kako bi zaustavili prodaju SME, koja je zatim 90-tih godina prodana u dijelovima raznim multinacionalnim kompanijama za ukupno oko dvije tisuće milijardi lira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlusconi sada na sudu kaže kako je svojim zanimanjem za kupovinu SME, a što je učinio na nagovor Craxija, donio državi više novaca. Berlusconijeva obrana će vjerojatno zatražiti ponovno svjedočenje sadašnjeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija, koji je već svjedočio u prosincu 2001. kao i druge tadašnje talijanske političare. Govori se o čak 1.800 svjedoka koje Berlusconijeva obrana ima namjeru pozvati pred sud. Berlusconi kaže kako će dokazati "apsurdnost optužbi", te kako "nije bio zainteresiran za taj posao", već ga je, kako kaže, "nagovorio Craxi".

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara