Berlusconi želi vratiti imunitet parlamentarcima i ministrima

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi pokrenuo je pravu medijsku ofenzivu za izmjenu Ustava kako bi se ponovno uveo imunitet za parlamentarce i ministre.

Danas je "Corriere della Sera" objavio Berlusconijevo pismo kojim danas odgovara na komentar toga lista u kojem je bio pozvan na ponašanje prema "etici odgovornosti". Berlusconi drži da je 1993. ukinut imunitet kako bi se otvorila sudska hajka protiv njega, te spominje kako je u vrijeme svoje prve vlade 1994. protiv njega pokrenuta istraga i to mu je priopćeno dok je kao premijer bio na važnom međunarodnom skupu.

Kako bi se takvo što ubuduće izbjeglo, Berlusconi predlaže vraćanje imuniteta, jer je 1993. bio, po njegovoj ocjeni, ukidanjem tog ustavnog zakona zapravo izokrenut duh ustava.

Oporbeni lijevi centar se protivi uvođenju imuniteta, a u Parlamentu je predočen i prijedlog uvođenja moratorija na procese protiv najviših državnih dužnosnika, čime bi se, u slučaju usvajanja, odgodio proces protiv Berlusconija na milanskom sudu gdje je optužen za korupciju sudaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polemike oko Berlusconijeva držanja u odnosu na sudstvo se nastavljaju nakon njegove "spontane izjave" u ponedjeljak pred sucima u Milanu. Tada je premijer kazao kako je spasio državnu blagajnu od rasprodaje agroindustrijskog kopleksa SME, a tu je tvrtku htio prodati tadašnji predsjednik državnih poduzeća Romano Prodi, današnji predsjednik Europske komisije.

Danas list "Corriere della Sera" objavljuje izjavu Prodija kako na europsko-talijanske odnose neće utjecati Berlusconijeva sudska izjava. Prodi potvrđuje kako neće zatražiti sudsku zaštitu od Berlusconijevih riječi.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara