Bernska konvencija čuva medvjeda, vuka i risa u Europi

populacija medvjeda, vukova i risova u Europi mogla bi biti očuvana pa čak i obnovljena u pojedinim zemljama, zahvaljujući Bernskoj konvenciji čija je 25. godišnjica potpisivanja proslavljena u utorak u Strasbourgu. L

"Ta je konvencija utvrdila prvi popis zaštićenih vrsta za cijelu Europu u vrijeme kada je vrlo malo zemalja posjedovalo vlastitu listu", rekao je Eladio Fernandez Galiano, voditelj odjela za očuvanje prirodnog nasljeđa i biološku raznovrsnost u Vijeću Europe.

Konvenciju iz Berna su 25 godina nakon nastanka ratificirale 44 zemlje, odnosno većina od 46 članica VE.

Utvrdivši minimalne osnove očuvanja pojedinih vrsta flore i faune ugrožene u cijeloj Europi, Bernska je konvencija sastavila mehanizme sprečavanja postupnog nestajanja pojedinih životinja koje su žrtve lovaca ili uništavanja njihova tradicionalnog staništa.

Politikom zaštite u nekim se europskim zemljama počela tako obnavljati populacija vukova, koji je prije 25 godina nestao iz većine zemalja zapadne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od osam do 10 tisuća mrkih medvjeda pobrojanih u Europi (bez Rusije) većina ih živi u Rumunjskoj dok se Italija i Španjolska trude s manjim ili većim uspjehom održati po stotitinjak takvih životinja.

U francuskim Pirenejima medvjeđa se populacija obnavljala zahvaljujući jedinkama iz Hrvatske i Slovenije, no još ih je uvijek tek desetak, jer jako razvijeni turizam ugrožava njihova prirodna obitavališta.

Ris je nešto manje ugrožen no i on se u pojednim zemljama poput Švicarske počeo obnavljati opet primjercima iz središnje Europe i poglavito Karpata.

Bernska konvencija obvezuje se spašavati i manje ugrožene vrste, a broj zaštićenih zona u Europi povećan je za 20 ili čak 30 puta u zadnjih 25 godina.

(Hina) xrt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara