Besplatni pregledi i savjetovanja za osobe s poremećajima slušanja i govora

HRVATSKA udruga za pomoć osobama koje mucaju "Hinko Freund" izvijestila je danas da se u sklopu akcije "Svibanj mjesec boljeg slušanja i govorenja" organiziraju besplatni dijagnostički pregledi i savjetovanja za osobe s poremećajima slušanja, govora ili jezika.

Stručnjaci će volontirati u subotu, 17. svibnja, u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, a zainteresirani se mogu predbilježiti na telefone 01/46 00 153 (za govor) i 01/46 00 156 (za slušanje).

Besplatni pregledi i savjetovanja bit će organizirani i iduće subote, 24. svibnja, u Logopedskom centru (predbilježbe na telefon 01/30 94 783) i privatnim logopedskim kabinetima Logodem (01/38 93 660) te Jezik i govor (01/66 00 156).

Svibanj su još davne 1927. godine američki logopedi odabrali za informiranje, educiranje i podizanje svijesti javnosti o poremećajima govora, jezika i slušanja.

I hrvatski logopedi ukazuju na stalnu potrebu osvještavanja društva o poremećajima koji kod nas pogađaju 6-7 posto stanovništva, ističe u priopćenju Udruga "Hinko Freund".

Oštećenje sluha koje nastaje u djece prije razvoja govora ima dalekosežne posljedice na cjelokupni razvoj djeteta, a osobito na razvoj govora i jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oštećenje sluha u pravilu se otkrije kasno - najčešće u dobi od dvije do tri godine, jer se govor ne razvija pravilno.

Pravodobno otkrivanje oštećenja sluha omogućuje pravovremen početak rehabilitacije, čime se sprečava značajno zaostajanje u govorno-jezičnom, društvenom, osjećajnom, spoznajnom i obrazovnom razvoju djeteta.

Većini ljudi koji iskazuju govorne i jezične teškoće može se pomoći. Čak i kada teškoća ne može biti potpuno uklonjena, logopedi će osobe s govornim i jezičnim problemima naučiti kako da se s njima lakše nose.

Netko možda i neće u potpunosti povratiti raniju sposobnost govorenja i razumijevanja, ali stručnjak može svakome pomoći da živi neovisnije.

Logopedi su stručnjaci, koji tretiraju sve vrste govornih, jezičnih i drugih srodnih poremećaja.

Kod nas se školuju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stručno djeluju u okviru Hrvatskog logopedskog društva, a rade u školama, vrtićima, privatnoj praksi, bolnicama, klinikama i drugim zdravstvenim, prosvjetnim i socijalnim ustanovama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara