Bespravni graditelj Rajić prisvojio 10 hektara državnog zemljišta

U SELU Španidige na periferiji Rovinja Luka Rajić bespravno je sagradio objekat na Stanciji Gati i "kineski zid" visok dva metra kojim je ogradio 10 hektara prisvojenog državnog zemljišta. Na početku gradnje zida Grad Rovinj je Rajića prijavio građevinskoj inspekciji, ali je tajkun potegnuo veze kako bi zid legalizirao, piše Novi list.

Prema riječima glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kate Gojević to mu još nije uspjelo. Gojević je potvrdila da inspekcija vodi dva postupka po pitanju bespravne gradnje na stanciji Gati. Jedan se predmet odnosi na ogradni zid, a drugi na gospodarski objekt.

Inspekcija je utvrdila da je investitorica Borna Rajić bespravno sagradila objekte bez potrebnih dozvola, te je doneseno rješenje o uklanjaju objekata. Kako vlasnica nije sama to učinila, donesen je i zaključak o dozvoli izvršenja. Rajićevi su podnijeli žalbe pred Upravnim sudom, ali su bespravno sagrađeni objekti uvršteni u plan za uklanjanje. 

Luka Rajić je još prije pet godina kupio stanciju Gati i bez građevinske dozvole nadogradio gospodarsku zgradu. Kako se do nje dolazi poljskim putem s glavne ceste Rovinj - Bale, Rajić je pokupovao sve okolne parcele oko puta te je put proglasio i označio svojim. Protesti poljoprivrednika koji su izgradili taj put bili su uzaludni jer bi ih spriječili Rajićevi tjelohranitelji. Oko stancije Rajić je podigao pravi "kineski zid" visok gotovo dva metra. Pritom je ogradio i prisvojio 10 hektara državnog zemljišta.

Taj zemljišni kompleks, kako tvrdi Valerio Drandić, pročelnik za gospodarstvo Grada Rovinja, ni u kojem slučaju Rajić ne može dobiti u najam, jer će na natječaju prednost imati profesionalni poljoprivrednici koji su ga ranije imali u najmu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara