BETLEHEM: POZIVI ZA MIRAN SUŽIVOT PALESTINACA I IZRAELACA

Katolički poglavar Jeruzalema, msgr. Michel Sabbah, pozvao je tijekom polnoćke u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja, na miran suživot Palestinaca i Izraelaca u Svetoj zemlji.

Božić je u Betlehemu nažalost proslavljen u sumornom ozračju, uz jake snage izraelske vojske.

Msgr. Sabah je pred 3.000 vjernika u bazilici Sv. Katarine uputio poziv kršćanima, muslimanima i židovima da u Svetoj zemlji žive u skladu i miru.

Spomenuvši patnje na obje strane, katolički 70-godišnji poglavar je posebice uputio poziv političkim vođama poručivši im da, nakon još jedne krvave godine, "poslušaju glas potlačenih".

"Ubijati ljude je nečovječno, ali učiniti sve da žive u strahu i nesigurnosti jednako je nečovječno", poručio je Sabbah. Osvrnuo se na opsade palestinskih gradova i sela i ustvrdio da se život pretvorio u golemi zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"A što je najgore, te vojne akcije nisu ničemu doprinijele već Izraelci i dalje nastavljaju živjeti u strahu i nesigurnosti", kazao je Sabbah.

Također je ustvrdio da linija razdvajanja koju gradi Izrael neće donijeti potreban mir ili sigurnost.

Palestinskom predsjedniku Jaseru Arafatu već je treću godinu za redom onemogućen dolazak na božićno slavlje u Betlehemu, pa je na mjestu na klupi, koje je bilo za njega rezervirano, u simboličnoj gesti stavljen tradicionalni rubac za glavu.

Arafat je pak u Ramallahu, također u simboličnoj gesti, zapalio lampice i svijeće na božićnom drvcu.

(Hina) vk br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara