B.H. LEVY OBJAVIO KNJIGU O SMRTI NOVINARA D. PEARLA

"Knjiga počinje 31. siječnja 2002., danom smrti Daniela Pearla, američkog novinara kojeg je otela skupina vjerskih fanatika i smaknula ga u Karachiju odrubivši mu glavu" ovako glasi početak "romanaistrage" BernardaHenrija Levyja koji je, od Londona do Karachija, pokušao "odgonetnuti tajnu" te smrti.

U knjizi pod nazivom "Tko je ubio Daniela Pearla?", Levy ne tvrdi što je istina, a što ne, samo želi da "sumnja bude suputnica dokazima".

Daniel Pearl je otet 23. siječnja u Karachiju, u Pakistanu, upavši u stupicu koju mu je postavio militant Šeik Omar.

Novinar-filozof, opisuje Levy Pearla, kojega od milja zove Danny, kao "vedru osobu", "otvorenu drugim kulturama", kao "strastvenog lutalicu, neumornog mjeritelja daljina", "zaljubljenika u informaciju koji duboko proživljava svoja izvješća", kojemu je "svijet kuća" i čija je žena Mariane tada čekala dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pisac je u Londonu "dugo" pratio oca Šeika Omara kada se vraćao kući u predgrađu i razgovarao s njegovim profesorima. Vraća se u Indiju i Pakistan i u Karachiju susreće policajca koji "ima saznanja o Omarovu saslušanju" i kojemu se "nije svidjelo kako su se stvari dogodile".

Ispitujući svjedoke i uspoređujući činjenice, pisac zaključuje da je Omar bio agent pakistanske tajne službe ISI-ja (Interservices Intelligence Agency).

Kakvu je tajnu htio otkriti novinar kojeg su zaklali njegovi krvnici, pita se pisac. Po njegovu mišljenju, novinar je bio čovjek koji je previše znao. "Siguran sam da je Daniel Pearl imao dokaze o tajnom sporazumu između Pakistana i najvećih lupeških država i terorističkih mreža u svijetu".

(Hina) vrad bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara