Bianca Matković ostala bez ministarske fotelje!

Bianca Matković ostala bez ministarske fotelje!

Tekst: P.V.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

JADRANKA KOSOR na današnjoj sjednici Vlade razriješila je Biancu Matković dužnosti ministrice bez portfelja. Razrješenje Biance Matković, koje će Vlada potvrditi na zatvorenom dijelu sjednice, Kosor je najavila na otvorenom dijelu sjednice.

Bianca Matković postat će državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva. Informaciju su nam potvrdili i iz Vladina Ureda za odnose s javnošću, iz kojega najavljuju da će uskoro poslati i službeno priopćenje.

Kosor: Bianca će se baviti gospodarskom diplomacijom

"U dogovoru s gospođom Matković danas sam donijela odluku da je razriješim dužnosti. O tome je obaviješten uži kabinet Vlade. Vjerujem da će gospođa Matković kao državna tajnica za gospodarsku diplomaciju pokrenuti važne projekte i pokazati sva svoja znanja, vještine i sposobnosti", kaže premijerka Kosor.

Bianci Matković odmah je pronađeno novo mjesto u Ministarstvu gospodarstva jer je Kosorica navodno ne želi u Saboru. Naime, u Saboru ima još nekoliko zastupnika za koje se nagađa da su odani Sanaderu, a kad bi im se pridružila i Matković, to bi moglo dovesti u pitanje vladajuću većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O smjeni Biance Matković nagađa se već mjesecima, praktički otkad je Jadranka Kosor preuzela premijersku dužnost. Javna je tajna da između Kosor i Matković nikad nije bilo velike ljubavi, što je postalo još očitije otkad je nekadašnju "zapisničarku" Ivo Sanader ostavio na mjestu šefice Vlade i HDZ-a.

Kosor napokon "pomela Biancu pod tepih"

Javnost su tako zabavljali sasvim trivijalni sukobi između dvije najmoćnije žene HDZ-a, poput već kultnog tepiha koji je Matković navodno premještala po Banskim dvorima pa je premijerka "pukla" jer si ministrica bez portfelja uzima slobodu da uređuje "njenu kuću".

Matković je uza sve to konstantno izložena kritikama oporbe i javnosti koje ju optužuju da ništa ne radi. Pitanje "čemu vi zapravo služite" koje joj je na aktualcu postavila SDP-ovka Marija Lugarić je bivšu ministricu bez portfelja toliko izbacilo iz takta da joj je trebalo 30-ak sekundi da dođe do daha prije nego što je počela nabrajati svoja mnogobrojna "zaduženja", među kojima je posebno istaknula koordiniranje pregovora s EU-om.

No, taj je alibi vrlo brzo srušila sama premijerka Kosor izjavom da svi ministri sami vode pregovore s EU-om u svom resoru. I tada je bilo vidljivo da je Kosor već otpisala Biancu, a bivšoj ministrici nije pomoglo čak ni javno odricanje svog političkog patrona Ive Sanadera nakon što je bivši premijer pokušao pučem preuzeti vlast u HDZ-u. Premijerka je Bianci Matković još prije mjesec i pol dana prestala slati materijale za posao i zvati je na sastanke, a danas ju je napokon "pomela pod tepih".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara