BIH: BISKUP PERIĆ KRITIZIRAO ASHDOWNA ZBOG PRIJEDLOGA PREUSTROJA MOSTARA

Mostarskoduvanjski biskup dr. Ratko Perić oštro je kritizirao Visokog međunarodnog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna zbog ponuđenog prijedloga za preustroj Mostara koji će biti bitno različit od uređenja drugih sredina u BiH te istaknuo da je prijedlog Statuta napravljen isključivo na štetu Hrvata i protivan je domaćem i međunarodnom zakonodavstvu. L

"Hrvati grada Mostara koji su stalno bili kvantitativno ili kvalitativno zakidani, ovim ponuđenim rješenjima za reguliranje bitnog pitanja u Statutu - izbornog sustava s obzirom na sastav Gradskog vijeća - smatraju da su sada i kvalitativno oštećeni, jer ta rješenja nisu uopće pravno održiva niti u skladu s domaćim pravnim sustavom, dapače suprotna su rješenjima kakva se primjenjuju u lokalnim izborima u drugim gradovima i jedinicama lokalne samouprave u BiH. A pogotovo su suprotna odredbi Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Kao da grad Mostar mora i dalje biti crna rupa. O je li to - sada otvoreno pitam - samo zato što je u pitanju predmnijevana hrvatska većina?", navodi se u otvorenome pismu biskupa Perića upućenom Ashdownu nakon njihova sastanka u petak.

Perić nadalje upozorava da takvo rješenje temeljeno na nepravdi od Mostara može napraviti 'neizlječivog bolesnika'.

"Da treba dokinuti tu stalnu i stabilnu hrvatsku većinu u gradu i ne poštovati demokraciju kao vladavinu većine, to je, poštovani gospodine Visoki predstavniče, stvaranje novog 'bolesnog tkiva', otvaranje novih 'crnih rupa' i proglašavanje grada Mostara 'posebnim slučajem' - neizlječivim bolesnikom na Neretvi". Komentirajući najsporniji dio predloženog Statuta za Mostar koji se tiče izbora biskup Perić navodi da bi Ashdownova arbitražna odluka mogla pojačati podjele u gradu te na "neprihvatljiv i nedemokratski način želi ne samo ograničiti, nego i spriječiti demokratska volja eventualne hrvatske većine u Gradskom vijeću na listopadskim izborima...".

Pri tome je biskup upozorio kako Visoki predstavnik 'pere ruke' od Sarajeva i Banja Luke u kojima su također sjedišta katoličkih biskupija tvrdeći da nije nadležan za preustroj gradova iz kojih je prognano na desetine tisuća Hrvata. Napominje kako ni Mostar nije sastavio dio Daytonskog sporazuma navodeći prijevod tog sporazuma kojega je napravio zagrebački profesor prava B. Bakotić 1998. Podsjetio je da je u Banja Luci 1991. godine živjelo nešto više od 50 % Srba a danas ih ima 90 %. Jednako vrijedi i za Sarajevo iz kojega je prognano više od 200.000 Hrvata i Srba.

"Vi, na žalost, kažete da niste kompetentni za to, kao da je Banja Luka u Velikoj Britaniji, a Sarajevo, iz kojeg upravljate ovom zemljom, u Maloj Aziji", navodi biskup Perić u pismu Ashdownu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perić kritizira i stalna upozorenja i prijetnje visokog predstvnika da BiH neće u Europu ukoliko se ne riješi mostarsko pitanje. Biskup Perić upozorava da u Mostaru nisu predložena europska načela.

"Vi nas ne prestajete plašiti, kao djecu, da nećemo u demokratsku Europu ako ne prihvatimo te nedemokratske ponude kao rješenje u ovom gradu, tj. da ne smije upravljati demokratska izabrana većina, da se ne smije priznati glasačka, biračka i vijećnička većina niti primjeniti demokratsko načelo te iste Europe, kao da smo negdje u dubokim prašumama nekada kolonijalne Indije ili afričke džungle, a ne u Europi iz koje preuzimamo demokratske kriterije".

Mostarski ordinarij podržao je održavanje referenduma zakazanog za danas, navodeći da će biti istinski glas Hrvata.

Na kraju pisma mostarsko-duvanjski biskup dr. Ratko Perić poziva Visokog predstavnika Paddya Ashdowna da postupi hrabro i mudro i ne dopusti da se budućnost ovog grada ne gradi ne na 'neretvanskom pijesku bratstvo-jedinstvene uravnilovke već na 'liticama Neretve zdrave i općeprihvaćene europske demokracije', aludirajući na sv. Petra koji je stijena katoličke crkve.

(Hina) zkre sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara