BiH dobila novu nepotpunu vladu

BOSNA i Hercegovina dobila je u ponedjeljak novu vladu na temelju rezultata izbora održanih prije više od tri mjeseca.

Zastupnički dom Parlamenta BiH uvjerljivom je većinom potvrdio sastav novog Vijeća ministara BiH kako ga je predložio predsjedatelj tog tijela Adnan Terzić.

Uz zastupnike iz tri velike nacionalne stranke - Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Srpske demokratske stranke (SDS) - novi sastav Vijeća ministara podržali su i zastupnici iz Partije demokratskog progresa (PDP) te Stranke za BiH (SBiH) koje također imaju ministre u novoj vladi.

Za zamjenika predsjedatelja Vijeća i ministra sigurnosti BiH izabran je vršitelj dužnosti predsjedatelja HDZ-a BiH Bariša Čolak a iz iste stranke su i nova ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mila Gadžić te trezora Ljerka Marić.

Novi ministar vanjskih poslova BiH je predsjednik PDP i dosadašnji premijer Republike Srpske Mladen Ivanić a iz njegove stranke je i novoimenovani ministar prometa i komunikacija Branko Dokić.

SDA je prema međustranačkom dogovoru pripalo mjesto ministra za izbjeglice i ljudska prava a na tu dužnost postavljen je Mirsad Kebo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi čovjek SBiH i dosadašnji predsjednik Federacije BiH Safet Halilović preuzeo je dužnost ministra za civilna pitanja.

Ministar pravde BiH nije imenovan jer kandidat kojega je za tu dužnost predložila SDS nije dobio suglasnost Ureda visokog predstavnika (OHR) pa će ovo mjesto biti popunjeno naknadno.

Suglasnost OHR-a morali su dobiti svi kandidati za ključna ministarska mjesta a ona je slijedila nakon provjere da te osobe nisu bile umiješane u ratne zločine ili druga kaznena djela te da ne postoje dokazi kako su kršili Daytonski sporazum.

Novi bosanskohercegovački premijer Terzić u uvodnom je ekspozeu pred parlamentom kazao kako je svjestan da njegovu vladu očekuju teške zadaće ali je istodobno istaknuo kako je uumjereni optimist jer vjeruje u potencijale koje BiH ima.

Uz ostalo, Terzić je obećao i značajno poboljšanje ekonomskog i socijalnog stanja u zemlji predviđajući kako će za njegova mandata stupanj siromaštva u zemlji biti smanjen za 40 posto a nezaposlenosti za 30 posto te da će ukupni bruto-društveni proizvod u tom razdoblju dosegnuti dvije trećine prijeratnog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara