BiH: EU pokreće najveću mirovnu operaciju u svojoj povijesti

BiH: EU pokreće najveću mirovnu operaciju u svojoj povijesti
NAJVEĆA mirovna operacija u povijesti NATO-a bit će službeno okončana u četvrtak kada će Europska unija formalno preuzeti ovlasti očuvanja mira u Bosni i Hercegovini.

Početak vojne misije pod nazivom "Althea" koja starta 2. prosinca ujedno će označiti početak najveće operacija takve vrste koju su do sada poduzele zemlje-članice Europske unije.

Vrhovni zapovjednik operacije bit će britanski general John Reith, zamjenik glavnog zapovjednika NATO-a za Europu (DSACEUR) čije će operativno zapovjedništvo biti u Monsu u Belgiji.

Operacija će biti pokrenuta na temelju odluka Vijeća EU i rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1575 od 22. studenog ove godine. Rezolucija precizira kako će snage EU s početnim mandatom od godinu dana imati zadaću osigurati provedbu odredbi Aneksa I a i Aneksa II Daytonskog sporazuma.

"Možemo kazati kako je naša najveća mirovna misija uspješno okončana", kazao je Robert Serry, zamjenik Glavnog tajnika NATO-a zadužen za mirovne operacije, koji je dva dana uoči primopredaje ovlasti između SFOR-a i EUFOR-a doputovao u Sarajevo.

Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u kasnu jesen 1995. godine 60 tisuća vojnika NATO-a od kojih je bilo 20 tisuća Amerikanaca pod zapovjedništvom admirala Leightona Smitha koji je bio na čelu Južnog krila Alijanse poslano je u BiH kako bi osiguralo razdvajanje tadašnjih "zaraćenih strana" i omogućilo stabilizaciju zemlje. Gotovo pola milijuna vojnika iz zemalja-članica NATO-a ali i brojnih drugih od tada do danas bilo je na dužnosti u BiH.

Veleposlanik Serry ističe kako je cijela misija IFOR-a a potom SFOR-a bila veliki izazov i za NATO no istodobno i značajan uspjeh. To, po njegovim riječima, potvrđuje činjenica da je bilo moguće značajno smanjiti broj vojnika u BiH s početnih 60.000 na oko 7.000 koliko ih je sada na terenu. Toliko vojnika imat će na raspolaganju i britanski general-bojnik David Leakey koji će biti prvim zapovjednikom EUFOR-a.

"Promjene koje će uslijediti zapravo neće biti posebice uočljive. Oko 80 posto vojnika iz sadašnjeg sastava SFOR-a ostaje i u EUFOR-u", kazao je novinarima u Sarajevu general Leakey koji je u dva navrata već služio u sastavu mirovnih snaga u BiH.

Uz vojnike iz zemalja-čalnica EU njemu će na raspolaganju biti i oni iz Argentine, Bugarske, Kanade, Čilea, Maroka, Novog Zelanda, Norveške, Rumunjske, Švicarske i Turske.

General Leakey pojašnjava kako će temeljna zadaća biti održati sigurno i stabilno okruženje što ga je stvorio SFOR i to će se raditi s jednakom odlučnošću kao i do sada.

"Imamo mandat koji nam to omogućava no mandat EUFOR-a je i širi", ističe britanski general posebice navodeći kako sada slijedi odlučnija borba protiv organiziranog kriminala u BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno s dolaskom EUFOR-a, transformira se i uloga struktura NATO-a koje djeluju u BiH. Američki brigadni general Steven Schook, posljednji zapovjednik SFOR-a, od 2. prosinca bit će na čelu strukture koja će se zvati Stožer NATO-a u Sarajevu.

Rječ je o organizaciji kakvu je NATO ranije uspostavio u Makedoniji i Albaniji. Veleposlanik Serry pojašnjava kako će u bazi Butmir kod Sarajeva gdje je glavno zapovjedništvo EUFOR-a biti i oko 150 časnika NATO-a pod zapovjedništvom generala Schooka.

Njihova temeljna zadaća je pomoći nastavak reforme obrambenog sustava BiH s ciljem da ta zemlja što prije postane članicom "Partnerstva za mir" a u budućnosti i punopravna članica Alijanse. Uz to časnici NATO-a bavit će se borbom protiv terorizma, prikupljanjem obavještajnih podataka i privođenjem optuženih za ratne zločine.

I general Leakey i general Schook u prošlotjednom zajedničkom istupu pred novinarima istaknuli su kako privođenje ratnih zločinaca ostaje njihov veliki izazov iako očekuju značajniju pomoć i od domaćih vlasti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje osjeća li se posramljenim jer zločinci poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića ni za devet godina nisu privedeni pravdi, general Schook je odgovorio negativno.

"NATO je do sada priveo 28 optuženih koje je tražio Haaški tribunal", kazao je američki general dodajući kako su domaće vlasti te koje nisu poduzele ništa na ovom planu.

Uz EUFOR i stožer NATO-a u BiH ostaje još jedna vojna struktura čije značenje ne treba zanemariti. U bazi "Orao" od Tuzle, kako je pojasnio veleposlanik Serry, ostat će nekoliko stotina američkih vojnika na temelji bilateralnog sporazuma vlada BiH i SAD. Njima će također zapovijedati general Schook.

Robert Serry tvrdi kako su definirani jasni mehanizmi suradnje i koordinacije tako da nikakvog sukoba ovlasti neće biti.

Za sve operacije EU i NATO-a u BiH postoji okvir sadržan u sporazumu "Berlin plus" koji definira način potpore Alijanse vojnim aktivnostima Unije.

Nitko se za sada ne odlučuje prognozirati koliko dugo će Europska unija trebati zadržati svoje vojnike u BiH.

"Ako pogledamo deset godina unaprijed, do onog trenutka kada će BiH postati punopravni član obitelji europskih naroda, negdje na tom putu završit će i misija EUFOR-a. No između sadašnjeg i tog trenutka postoje zadaće koje može ispuniti samo EUFOR", konstatirao je general Leaky.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara