BiH: Federalni MUP podnio kaznenu prijavu protiv Dragana Čovića

FEDERALNO Ministarstvo unutarnjih poslova podnijelo je tužiteljstvu Federacije BiH kaznenu prijavu protiv šest hrvatskih dužnosnika koje se tereti za kazneno djelo zloporabe položaja i odavanja tajni, potvrdio je u srijedu službeno Ured za informiranje MUP-a Federacije BiH.

Taj je ured objavio i inicijale šest okrivljenih osoba među kojima su na prvom mjestu inicijali D. Č. za koje se pouzdano zna da se odnose na Dragana Čovića, inače aktualnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Čovića i petoricu okrivljenih se tereti da su prije tri godine u vrijeme kad je Čović bio ministar financija u vladi Federacije BiH, zloupotrijebili ovlasti i službeni položaj obavljajući dužnost u javnim ustanovama ili tijelima vlasti, kako bi osigurali mterijalnu korist za tvrtke Hercegovina osiguranje, Alpina Comerc i Croherc, rekli su suci koji su željeli ostati anonimni.

Te tri tvrtke su bile poslovno vezane s Hercegovačkom bankom čije je račune Međunarodna zajednica blokirala prije godinu i pol dana i za koju je nedavno ustanovljeno da je iz nje bez traga nestalo blizu 110 milijuna eura. Riječ je o novcu koji je hrvatska Vlada namijenila za pomoć Hrvatima u BiH, posebice stradalničkim udrugama proisteklim iz nedavnoga rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije isključeno da uskoro slijede i kaznene prijave protiv srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića i Sulejmana Tihića, rekli su suci koji su željeli ostati anonimni. Po tim najavama Šarović, sadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, teretio bi se za aferu bijeljinske vojne tvrtke Orao iz koje je izručeno naoružanje i vojna oprema režimu Sadama Huseina u Irak. Šarović je bio u Upravnom odboru vojne tvrtke Orao u vrijeme kada je oružje prodavano Iraku.

Tihića bi se, vele suci, teretilo za, kako se veli, navodno posredovanje u sklapanju dvojbenih (nezakonitih) brakova među bosanskohercegovačkim izbjeglicama u Njemačkoj u vrijeme kada je radio u Konzulatu BiH u Njemačkoj prije desetak godina. Sklopljenim brakovima BiH izbjeglice lakše su ostvarivale socijalnu pomoć njemačkih vlasti.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara